Πανεπιστήμιο Πατρών: Καταγγελία υπαλλήλων κατά της Πρυτάνεως για διώξεις συνδικαλιστών με φόντο τον ...κορονοϊό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών καταγγέλλει την "απαράδεκτη στάση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου", η οποία σε επιστολή της προς την Υπουργό, εγκαλεί τους εκλεγμένους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων, γιατί στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για άμεση λήψη μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η «απάντηση» της Διοίκησης στη δράση του Συλλόγου, που με σειρά εγγράφων τόνιζε την παραβίαση των διατάξεων σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας και ζητούσε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, είναι οι απειλές για «παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον των αρμοδίων πειθαρχικών οργάνων αλλά και εισαγγελικών αρχών», της Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου!

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την ακραία αυταρχική πράξη, που αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, γιατί τους ενοχλεί η δράση του Συλλόγου. Τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές δεν μπορούν να κάμψουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων και την αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Είναι φανερό ότι στόχος της Πρυτάνεως είναι η καλλιέργεια κλίματος φόβου και τρομοκρατίας στους συναδέλφους.Στοχοποιεί, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που με συνέπεια, διεκδικούν την προστασία της υγείας των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου και τα δίκαια αιτήματα τους, προσπαθείνα σταματήσει την μαζική καταδίκη της πολιτικής των Πρυτανικών αρχών και να επιβάλει σιωπή απέναντι στην απαράδεκτη στάση της Πρυτανείας.

Προφανώς το θέμα δεν είναι μόνο η διαμαρτυρία για την μη λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην διάρκεια της πανδημίας αλλά είναι προσπάθεια φίμωσης για το σύνολο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους.

Δηλώνουμε ότι η προσπάθεια εκφοβισμού και οι απειλές θα πέσουν στο κενό.Δεν τρομοκρατούμαστε. Με συνέπεια και αγωνιστικότητα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να καταδικάζουμε όποιες ενέργειες γίνονται σε βάρος των Διοικητικών Υπαλλήλων.

Καλούμε την Πρύτανη του Πανεπιστημίου να ανακαλέσει άμεσα τους χαρακτηρισμούς περί ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών και τις απειλές για πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που απευθύνει προς τους εκλεγμένους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού καλεί όλους τους συλλόγους  των εργαζομένων και τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να καταδικάσουν τις συνδικαλιστικές διώξεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών και να απαιτήσουν την άμεση ανάκλησή τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε επαγρύπνηση και να απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Να συμμετέχουν μαζικά στις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες για να πέσει στο κενό η επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης από την πλευρά τηςΔιοίκησης.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

Απαντάμε με αποφασιστικότητα

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, 

Σε συνέχεια του ως άνω σχετικού εγγράφου, για την εν θέματι υπόθεση Παραθέτουμε τα εξής: 

Α. Στην από 07.05.2019 καταγγελία του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών (προς την Υπουργό Παιδείας κ.λ.π.), με θέμα 

«Διαμαρτυρία για την μη εφαρμογή της εγκυκλίου για την λειτουργία των 

Δημοσίων Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Πατρών», η οποία μας κοινοποιήθηκε στις 07.05.2020 και ώρα 09:28 και η οποία υπογράφεται για λογαριασμό του ΔΣ από την Πρόεδρο κα Ευσταθία Τσιλίρη και τον Γ. Γραμματέα κ. Γεώργιο Μπαμπουσκάκη, αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής: 

1. Ότι οι δοθείσες από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις οδηγίες σχετικά με, «... την προστασία τόσο της υγείας των μελών / υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών .....» έρχονται σε αντίθεση με την εγκύκλιο με αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69 / 113 7 9246, ΑΔΑ 6ΣΜΟ46ΜΤΛ6-014, από 29/4/2020 του Υπουργού των Εσωτερικών και ότι από τα έγγραφα αυτά (των Γ. Διευθύνσεων) δεν προκύπτουν τα όσα ορίζει η εγκύκλιος για το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι το θέμα στο οποίο αναφέρονται αφορούσε το ποσοστό αυτοπρόσωπης παρουσίας των υπαλλήλων στην εργασία τους (μεταξύ 30 και 40%) του συνόλου των υπηρετούντων. κ.λ.π. 

2. Επίσης με την ως άνω επιστολή τους οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι, «η κατάσταση είναι ακόμη περισσότερο επισφαλής από υγειονομικής πλευράς διότι παρατηρούνται επιπλέον σοβαρότατες ελλείψεις ή / και ανισοκατανομή ειδών προστασίας κατά του κορωνοϊού (όπως μασκών, απολυμαντικών / αντισηπτικών μέσων, χειροπετσετών γαντιών κλπ., διαλυμάτων χλωρίνης στις τουαλέτες) στις διοικητικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος, ενώ δεν διενεργούνται και οι απαραίτητες απολυμάνσεις επιφανειών............ και 

3. Ζητούσε την ανάκληση, άλλως στην ορθή επανάληψη, των εγγράφων των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων, έτσι ώστε α) να καθορίζεται ότι το πρόγραμμα προσέλευσης του προσωπικού θα αφορά το 30% έως 40% κατ' ανώτατο όριο των υπηρετούντων υπαλλήλων, δηλαδή όπως ακριβώς ορίζεται στην (α) σχετ. εγκύκλιο, και ότι για τους λοιπούς υπαλλήλους θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται το υφιστάμενο σύστημα της κατ' οίκον εργασίας / τηλε-εργασίας. β) Να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων ή / και ανισοκατανομής ειδών , με στόχο την προστασία της υγείας όλων μας, όχι μόνο των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος. 

Β. Επί των ισχυρισμών αυτών, τους οποίους αποκρούουμε ως αόριστους και αναληθείς και συκοφαντικούς, που στόχο έχουν να βλάψουν εμένα προσωπικά και τα λοιπά μέλη της Διοίκησης αλλά και να θίξουν το κύρος του Ιδρύματος σας γνωρίζουμε τα εξής: 

1. Κατ' αρχήν, επί των ως άνω καταγγελλομένων, από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας & Υποδομών, Ενέργειας & Αειφορίας, Καθηγητή Γ.Ν. Αγγελόπουλο, την οποία προσυπέγραφαν και οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων, Χ. Ροδόπουλος, Μ. Κορφιάτη και Α. Χαντζόπουλος, καθώς και η Ιατρός Εργασίας Δ. Τριανταφύλλου και τέλος ο Τεχνικός Ασφαλείας Γ. Θωμόπουλος, αναρτήθηκε, πάραυτα, (2020-05-07 14:53) στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος [email protected] σχετική έγγραφη απάντηση - ενημέρωση (όσων βεβαίως ήταν ήδη γνωστά στο σύνολο της ακαδημαϊκής Κοινότητας) σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη Διοίκηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σημειώνουμε ότι, λόγω του ότι η περιοχή μας ανήκε σ' αυτές που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός (όπως εξάλλου είναι σε όλους γνωστό) το δε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μας ήταν "Νοσοκομείο Αναφοράς, ελήφθησαν άμεσα αυστηρά μέτρα προστασίας, προτού μάλιστα αυτά γενικευθούν στην Επικράτεια, 

2. Ειδικότερα, στις 07.05.2020 και ώρα 14:53 ανήρτησε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος μήνυμα (απάντηση στην καταγγελία) με το εξής περιεχόμενο: «Σε συνέχεια του από 7.5.2020 μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα «Διαμαρτυρία για τη μη εφαρμογή της εγκυκλίου για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Πατρών» που αναρτήθηκε στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνονται τα ακόλουθα: Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών, ήδη από 28.2.2020, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει προβεί σε ενέργειες με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης του ιού COVID 19, όπως αναλυτικά αναφέρεται στο συνημμένο έγγραφο. Επιπλέον, όλες οι Γραμματείες και οι Πρόεδροι των Τμημάτων έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφαλείας. Στην Κεντρική Διοίκηση διατίθενται διαρκώς, σε όλους τους χώρους και γραφεία των υπηρεσιών, αντισηπτικά, με ενυπόγραφη παραλαβή τους. 

Τα αρμόδια όργανα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του Ιδρύματος, η Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφαλείας, στον μέχρι σήμερα έλεγχο έχουν διαπιστώσει ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμοδίων Υπουργείων. Έχουν δε δοθεί επανειλημμένα, προς το προσωπικό καθαριότητας, σαφείς οδηγίες για τον τρόπο καθαρισμού και απολύμανσης. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει χώρους και γραφεία στους οποίους τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού και απομάκρυνσης ευπαθών ομάδων, οι οποίες ανέρχονται καθημερινά στο 10-15% Περίπου του υπηρετούντος διοικητικού προσωπικού. Η χρήση μάσκας έχει σύσταση μόνον όπου δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Σας υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών, στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, πρέπει να λειτουργήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί το εξάμηνο των φοιτητών και να διεκπεραιωθούν όλες οι υποχρεώσεις του Ιδρύματος, με κύριο γνώμονα την υγεία όλων. Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 της με αριθμ. Δ1a/ΓΠ.οικ. 27815 (ΦΕΚ 1647/3.5.2020 τ. Β) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία υπερισχύει άλλων προγενέστερων ρυθμίσεων ή ερμηνευτικών εγκυκλίων, ορίζεται ότι στις πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες τηρείται με ευθύνη των οικείων Προϊσταμένων: «...ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων, όπως επίσης ελάχιστη αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ. Η εξυπηρέτηση κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού.», 

3. Περαιτέρω, σχετικώς παραθέτουμε και το με αριθ. πρωτ. 256/14481/07.05.2020 (συνημμένο) έγγραφο των ιδίων ως άνω οργάνων του Ιδρύματος το οποίο έχει επί λέξει ως εξής: «Με το παρόν επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο τον καιρό της πανδημίας. Ενέργειες: * Ζωντανή εκδήλωση-ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του WEBtvUP στις 28-2-2020 

* Σχετική ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στα ψηφιακά μέσα του Πανεπιστημίου, όπως announcements, TOVIMA κλπ. * Επισκέψεις σε Τμήματα και Διοικητικές Υπηρεσίες Πανεπιστημίου για οδηγίες, τήρηση κανόνων με οδηγίες ΕΟΔΥ και εγκυκλίους, ΚΥΑ * Ενημέρωση και έκδοση γραπτών οδηγιών σε προσωπικό καθαριότητας από την Ιατρό Εργασίας Επικοινωνία από την Ιατρό Εργασίας με τον ΕΟΔΥ για χειρισμό ύποπτων περιστατικών * Επικοινωνία, οδηγίες, παρακολούθηση εργαζομένων που εκδήλωσαν υπιοπτα συμπτώματα από την Ιατρό Εργασίας * Ενημέρωση και έκδοση οδηγιών από την Ιατρό Εργασίας που απεστάλησαν σε όλο το προσωπικό μέσω TOVIMA 3 Ενημέρωση, απάντηση σε απορίες εργαζόμενων από την Ιατρό Εργασίας * Ανάρτηση έντυπου υλικού (αφίσες κλπ.) σε χώρους του Πανεπιστημίου με οδηγίες αντιμετώπισης Ανάρτηση οδηγιών στον ιστότοπο του Γραφείου Τεχνικού Ασφαλείας * Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (17312/Δ9.506/4-5-2020), έχει εκκινήσει η διαδικασία ελέγχου για την συμπλήρωση του συνημμένου σε αυτήν εντύπου «ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΙΊΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΓΙΝΟΪΟΥ SARS-COV-2» για όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου, με σκοπό τον εντοπισμό, εκτίμηση, και αξιολόγηση του ειδικού κινδύνου που συνδέεται με τη διάδοση του κορωνοιού καθώς και τη λήψη των σχετικών μέτρων πρόληψης για την προστασία των εργαζομένων. * Συνεδρίαση (2 φορές) Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για συντονισμό Ενεργειών σε θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας, Υποδομών/και Ενέργειας, αειφορίας, Πρόεδρος Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Γεώργιος Θωμόπουλος, Τεχνικός Ασφαλείας του Ιδρύματος Δήμητρα Τριανταφύλλου, Ιατρός Εργασίας» 

Γυν 

Γ. Τέλος θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί των μελών του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων, που υπογράφουν τη σχετική αναφορά – καταγγελία, και προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, είναι 

ψευδείς και συκοφαντικοί και συνιστούν παράβαση τόσο πειθαρχικών όσο και ποινικών διατάξεων και για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμεθα ρητά παντός νόμιμου δικαιώματος για παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον των αρμοδίων πειθαρχικών οργάνων αλλά και εισαγγελικών αρχών. 

Ενδεικτικώς αναφέρουμε ότι ένας εκ των υπογραφόντων την αναφορά - καταγγελία αυτή, με το με αριθ. πρωτ. 255/07.05.2020 έγγραφό του προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και με την ιδιότητά του ως Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, ταυτόχρονα μας βεβαιώνει ότι «τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα και για το προσωπικό και για τους χώρους»! 

Δ. Κατόπιν αυτών αρνούμαι κατηγορηματικά όλους τους σε βάρος μου και της Διοίκησης του Ιδρύματος, ισχυρισμούς των καταγγελλόντων ως παντελώς αβάσιμους και συκοφαντικούς και θεωρώ βεβαίως ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε από μένα η παραμικρή παράλειψη ή ολιγωρία στη λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της ενσκήψάσης πανδημίας, αντιθέτως τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Διοίκησης της οποίας προϊσταμαι ενεργήσαμε και ενεργούμε πάντοτε με ακραίο και σχολαστικό τρόπο προς το συμφέρον ακαδημαϊκής Κοινότητας και του Ιδρύματος. 

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κατανοούμε ως προφανείς τους λόγους ανώνυμων και μη καταγγελιών, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο με πολλαπλές προεκλογικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα στην κοινότητα του Ιδρύματος, που στοχεύουν εναντίον της υφιστάμενης Διοίκησης, η οποία έχει να επιδείξει μεγάλο και πολυετές έργο. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία. 

 

Διαβάστε επίσης