"Προετοιμαστείτε για καυτό καλοκαίρι" οι προειδοποιήσεις επιστημόνων - Τι υποστηρίζει καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

Τι προβλέπει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός

Μια πρωτόγνωρη ζέστη μας περιμένει το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαθέσιμα έως τώρα οι επιστήμονες το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι αρκετά καυτό.

«Τους πρώτους μήνες του έτους, όλα έδειξαν ότι το 2020 θα ήταν μια από τις πιο ζεστές χρονιές από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Κλερ Νούλις, στη Γενεύη.

Η εκπρόσωπος της WMO τόνισε ότι τα κύματα θερμότητας αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Οι πόλεις και οι δήμοι πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για την προστασία των πολιτών ακόμη κι αν η πανδημία του κορωνοϊού το καθιστά δύσκολο.

Στα χρόνια προ κορωνοϊού ο κόσμος έβρισκε καταφύγιο σε αίθουσες με κλιματισμό ενώ γείτονες επισκέπτονταν τακτικά τους ηλικιωμένους που ζούσαν μόνοι.

Ωστόσο πλέον εξαιτίας της πανδημίας όλα έχουν αλλάξει και τα νοσοκομεία είναι λιγότερο προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν ασθενείς με θερμοπληξία εν μέσω πανδημίας

Μιλώντας για το επερχόμενο καλοκαίρι, ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου τόνισε μεταξύ άλλων  ότι η μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την περίοδο από Ιούνιο έως και Αύγουστο 2020, δείχνει ότι το καλοκαίρι θα είναι κατά περίπου 1 βαθμό θερμότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 1993 – 2016.

Αναφορικά με τις βροχές ο κ. Αργυρίου τονίζει πώς φαίνεται ότι θα είναι αισθητά περιορισμένες φέτος, πάλι ως προς την ίδια περίοδο αναφοράς.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Η WMO σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) παρουσιάζουν μερικές συμβουλές για να προστατευθεί κάποιος από την ζέστη εν μέσω κορωνοϊού.

· να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο, εάν είναι δυνατόν,

·   να πίνετε πολλά υγρά

·  να βρέχετε με κρύο νερό τους καρπούς σας

· να τοποθετείτε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο ή το λαιμό,

·να απενεργοποιήσετε τις ηλεκτρικές συσκευές και τον τεχνητό φωτισμό καθώς εκπέμπουν θερμότητα.

 

Με πληροφορίες από: in.gr

Διαβάστε επίσης