Συμφωνία – «μαμούθ» για διάσωση της Lufthansa – Τι προβλέπει

 

Τις λεπτομέρειες του πακέτου διάσωσης της Lufthansa ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών της Γερμανίας, τα οποία ανεφεραν παράλληλα ότι η εταιρεία πριν την κρίση του κοροναϊού ήταν κερδοφόρα και με καλές προοπτικές για το μέλλον.

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή κρατικής ενίσχυσης ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αντάλλαγμα πακέτο μετοχών 20% στη Lufthansa.

Πλέον, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πλέον το μοναδικό εμπόδιο στην διάσωση της Lufthansa με χρήματα του γερμανικού κράτους.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά «τυπική διαδικασία» με τις Βρυξέλλες να έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις στο θέμα του ανταγωνισμού.

Ένα από τα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση αφορά τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (σλοτς) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, πολλά από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να αφαιρεθούν από την Lufthansa και να δοθούν σε άλλες εταιρίες, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει η γερμανική εταιρία. «Θα είναι μια σκληρή μάχη», φέρεται να δήλωσε σχετικά η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αποφασισμένη να στηρίξει την Lufthansa.

Διαβάστε επίσης