Ο κορονοϊός στη Βραζιλία πλήττει περισσότερο τους νέους

 

Η αναλογία των νεαρών ενηλίκων που πεθαίνουν από κορωνοϊό είναι μεγαλύτερη στη Βραζιλία απ΄ό,τι στην πλειονότητα των άλλων χωρών, κυρίως μεταξύ των πιο φτωχών, που δυσκολεύονται να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σε αυτή τη χώρα 210 των εκατομμυρίων κατοίκων, με έναν μέσο όρο πολύ χαμηλότερο απ΄ό,τι στην Ευρώπη, το 69% των ανθρώπων που πέθαναν από Covid-19 ήταν άνω των 60 ετών, έναντι 95% στην Ισπανία ή στην Ιταλία, σύμφωνα με τους τελευταίους επίσημους απολογισμούς.

Αυτή η διαφορά εξηγείται κατ' αρχάς από την πυραμίδα των ηλικιών: μόνο το 13,6% των Βραζιλιάνων είναι άνω των 60 ετών, έναντι 25% στην Ισπανία και 28% στην Ιταλία. Όμως κι άλλοι παράγοντες εισέρχονται στην εξίσωση.
«Καθώς ο πληθυσμός μας είναι νεώτερος, είναι φυσιολογικό το ποσοστό των θανάτων να είναι πιο αυξημένο στους κάτω των 60 ετών, αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτοί οι νεαροί ενήλικες τηρούν λιγότερο τα μέτρα περιορισμού», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάουρο Σάντσες, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια.

Ο Μπολσονάρου αμφισβητεί συνεχώς τα μέτρα περιορισμού
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσοστό τήρησης των μέτρων περιορισμού, που μετράται από το σήμα των κινητών τηλεφώνων, είναι σε σταθερή μείωση εδώ και ένα μήνα, καθώς ο κορωνοσκεπτικιστής ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχει σταματήσει να αμφισβητεί τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήτες κρατιδίων.

Το μερίδιο των κάτω των 60 ετών στους θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, που ήταν 19% στις αρχές Απριλίου, έφθασε το 31% αυτή την εβδομάδα, καθώς η χώρα πέρασε την περασμένη Τρίτη για πρώτη φορά το όριο των 1.000 θανάτων την ημέρα και η καμπύλη επιταχύνεται. Η Βραζιλία θρηνεί επισήμως 20.047 θανάτους.

Το υπουργείο Υγείας δεν παρέχει πληροφορίες για τις ηλικίες των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Τα επίσημα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμημένα, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως είναι τουλάχιστον 15 φορές κατώτερα της πραγματικότητας.

Πάνω από 3,6 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού στη Βραζιλία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συλλογικότητας ερευνητών Covid-19 Brasil, η χώρα καταγράφει τουλάχιστον 3,6 εκατομμύρια κρούσματα έναντι περίπου 310.000 που ήταν ο τελευταίος επίσημος απολογισμός.

Σύμφωνα με τις προβολές αυτής της συλλογικότητας, οι δύο ηλικιακές κατηγορίες που μολύνονται περισσότερο από τον ιό είναι οι 20-29 και 30-39 ετών, με περισσότερα από 580.000 κρούσματα η κάθε μια, δηλ. διπλάσια απ΄ό,τι η κατηγορία των 60-69 ετών.

«Ξέρουμε πως διαφορετικές μορφές κορωνοϊού κυκλοφορούν στον κόσμο, αλλά καμία έρευνα δεν δείχνει μέχρι σήμερα ότι είναι πιο θανατηφόρος στους νέους στη Βραζιλία», λέει η Πατρίσια Κάντο, πνευμονολόγος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Fiocruz, του ινστιτούτου ερευνών αναφοράς.

«Όμως τα στοιχεία είναι ανησυχητικά επειδή δείχνουν πως πολλοί νέοι δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και εκτίθενται στον ιό, ενώ διατρέχουν και αυτοί τον κίνδυνο να προβληθούν από την ασθένεια», συνεχίζει.

«Μπορεί η πλειονότητα των νεαρών ενηλίκων που έχουν μολυνθεί να μην χρειάζεται να νοσηλευθούν, αλλά οι υπηρεσίες υγείας είναι τόσο κορεσμένες που δέχονται μόνο ηλικιωμένους», λέει ο Μάουρο Σάντσες.

Για τον ερευνητή, «η πλειονότητα όσων δεν τηρούν τα μέτρα περιορισμού βγαίνουν από τα σπίτια τους γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή», λέει, αναφερόμενος στα εκατομμύρια των φτωχών εργαζομένων τα εισοδήματα των οποίων εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ανεπίσημο τομέα όπως οι πωλητές στον δρόμο.

«Αν η κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική μαζικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, ίσως να έμεναν περισσότερο στο σπίτι», συνεχίζει.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα επίδομα 600 ρεάλ (περίπου 100 ευρώ) προβλέπεται για τους ανεπίσημα εργαζομένους, όμως πολλοί από αυτούς δεν είναι κάπου καταγεγραμμένοι και πλήθη σχηματίζουν πολύωρες ουρές μπροστά στα υποκαταστήματα της δημόσιας τράπεζας Caixa.

Για τον Ζούλιο Κρόντα, λοιμοξιολόγο στο Πανεπιστήμιο Νότιο Μάτο Γκρόσο, οι φτωχοί νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερους κινδύνους να προσβληθούν σοβαρά από την ασθένεια.

«Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα όπως παχυσαρκία, υπέρταση ή διαβήτη», εξηγεί ο ερευνητής. «Αυτό αποδυναμώνει τον λόγο εκείνων που τάσσονται υπέρ της κάθετης απομόνωσης, που συνίσταται στον περιορισμό μόνο των ηλικιωμένων», προσθέτει αυτός ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, ο οποίος παραιτήθηκε στα τέλη Μαρτίου διαφωνώντας με την ακολουθούμενη πολιτική.

Η κάθετη απομόνωση είναι μία από τις λύσεις στις οποίες έχει αναφερθεί ο πρόεδρος Μπολσονάρου προκειμένου να υπεραμυνθεί της επανάληψης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Από τη στιγμή που ο Μπολσονάρου υπεραμύνεται μιας γραμμής χωρίς την παραμικρή επιστημονική βάση, μπορούμε να πούμε ότι θέτει τον πληθυσμό σε κίνδυνο», καταλήγει.