Συνήγορος του Καταναλωτή: Συνεχίζει στο τιμόνι ο Λευτέρης Ζαγορίτης

23/05/2020 | 11:42

 

Την ανανέωση της θητείας του κ Λευτέρη Ζαγοριτη ως επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή αποφάσισε η ευρύτερη πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Ζαγοριτης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ανεξάρτητης Αρχης με τουλαχιστον 7-8 ειδικούς επιστήμονες, καθώς ο αριθμός των υποθέσεων που ερευνά, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος εξηγησε πως μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2020 ο αριθμός των καταγγελιών που έφθασαν στην Αρχή, είναι σχεδόν 5.000 όταν όλο το 2013 ήταν 4.372. Όπως τόνισε στην εισηγητική του ομιλία, «ο Συνήγορος του Καταναλωτή προσπαθεί να λειτουργήσει με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και αμεσότητα, ώστε να φέρει κοντά προμηθευτές και καταναλωτές».

Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο της Αρχής, είπε ότι υπήρξε επίλυση στο 83% των υποθέσεων που επιλήφθηκε, ενώ μόλις το 17% των διαφορών κατέληξε στα δικαστήρια. Επίσης, έκανε γνωστό ότι το 71,5% των διαφορών επιλύθηκαν υπέρ του καταναλωτή και το 11,5% υπέρ του προμηθευτή. Μάλιστα, παρατήρησε ότι το 96% των προμηθευτών μπαίνει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, κάτι που – όπως είπε – είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διευκρίνησε ότι η Αρχή δεν επιβάλει κυρώσεις, ούτε αντιμετωπίζει φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερτιμολογήσεων, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι από τις 13 Μαρτίου έως σήμερα, η Γενική Γραμματεία έχει κάνει 4.700 ελέγχους σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και έχει επιβάλει εκατομμύρια πρόστιμα. «Δεν έχουμε φεισθεί προστίμων για να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπέρ» της ανανέωσης της θητείας του κ. Ζαγορίτη ψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, «κατά» το Κίνημα Αλλαγής, ενώ «παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.
 

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση “ντελιβεράδων” – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Σιωπηρή διαμαρτυρία και πορεία για τον 17χρονο Μάριο που βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου

Δυτ. Ελλάδα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο – Ο αδερφός του είχε «φύγει» με παρόμοιο τρόπο