Το ΜoMA στη μάχη για τη διάσωση έργων του Πικάσο

 

Τα σχέδια για την κατεδάφιση ενός κενού κυβερνητικού κτιρίου στο Όσλο που είναι διακοσμημένο με δύο τοιχογραφίες του Πάμπλο Πικάσο προσέλκυσαν την προσοχή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), το οποίο παρενέβη σε μια προσπάθεια διάσωσης του οικοδήματος.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου, σύμφωνα με την αrt newspaper, απέστειλαν επιστολή στην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, την οποία καλούν να «επανεξετάσει την απόφαση για την κατεδάφιση» του κτιρίου γραφείων, το οποίο είναι γνωστό ως «Y-block» και υπέστη ζημιές σε τρομοκρατικό χτύπημα το 2011.

Το κτίριο του 1969 έργο του Νορβηγού μοντερνιστή αρχιτέκτονα Erling Viksjø, θεωρείται ευρέως ένα κόσμημα του μπρουταλισμού στο αστικό τοπίο του Όσλο.

Οι μνημειώδεις τοιχογραφίες του Πικάσο, The Fisherman (Ο Ψαράς) στην πρόσοψη και The Seagull (Ο Γλάρος) στον προθάλαμο υλοποιήθηκαν από τον στενό συνεργάτη του Ισπανού καλλιτέχνη, τον Νορβηγό Carl Nesjar που μετέφερε σε έργα τεράστιων διαστάσεων τα σχέδια του Ισπανού ζωγράφου.

Ένα παρακείμενο κτίριο το «H-block» φιλοξενεί άλλες τρεις μικρές τοιχογραφίες των Πικάσο και Nesjar στο εσωτερικό του.

Στα κυβερνητικά σχέδια κατεδάφισης του κτιρίου προβλέπεται αφαίρεση και μετεγκατάσταση των τοιχογραφιών του Πικάσο, ωστόσο η απόφαση εξακολουθεί να προκαλεί την οργή, συντηρητών έργων τέχνης, αρχιτεκτόνων και πολιτιστικών οργανισμών, όπως η Europa Nostra, που έχει συμπεριλάβει τις τοιχογραφίες στη λίστα με τα έργα τέχνης που κινδυνεύουν περισσότερο στην Ευρώπη.

«Το κτίριο ήταν περιφραγμένο πριν από δέκα ημέρες, και η τοιχογραφία «Ο Ψαράς» ήταν καλυμμένη» είπε η Gro Nesjar Greve, κόρη του Nesjar. «Η τέχνη είναι ο τοίχος» πρόσθεσε.

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε τη σοβαρή ανησυχία μας σχετικά με την κατεδάφιση του κυβερνητικού κτιρίου Y-block» αναφέρεται στην επιστολή των υπεύθυνων του MoMA προς την πρωθυπουργό της Νορβηγίας και τον υπουργό Περιβάλλοντος Sveinung Rotevatn σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας, VG.

«Η κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος θα αποτελούσε σημαντική απώλεια για τη νορβηγική αρχιτεκτονική κληρονομιά» σημειώνεται στην επιστολή.

«Το κτίριο» εξηγούν οι υπεύθυνοι του MoMa «είναι ένα σημαντικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού ρεύματος του μπρουταλισμού που σχεδιάστηκε από τον διάσημο Νορβηγό αρχιτέκτονα Erling Viksjö, ενώ οι τοιχογραφίες σηματοδοτούν ένα νέο στάδιο στην καριέρα του Πικάσο».

Διαβάστε επίσης