Έκπτωση ενοικίου μέχρι το καλοκαίρι - Ποιοι τη δικαιούνται

 

Η παράταση του μέτρου έκπτωσης ενοικίου μέχρι τον Αύγουστο ανακοινώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση των μέτρων για τον Τουρισμό και την εργασία.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ανέλυσε η ΠΟΜΙΔΑ προκύπτει ότι έκπτωση ενοικίου δικαιούνται, κατά μήνα, οι εξής:

Μάιος: Ολες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που εδικαιούντο μείωση ενοικίου κατά το μήνα Απρίλιο 2020 (κλειστοί και πληττόμενοι). Ηδη κατατέθηκε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Ιούνιος: Ολες οι επιχειρήσεις που άνοιξαν εντός του Μαίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, και οι επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.
Ιούλιος & Αύγουστος: Οι επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον οδηγό για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 η κλίμακα φορολογίας ενοικίων (για τους ιδιοκτήτες) έχει ως εξής:

15% ενοίκια από 0,01 έως 12.000 ευρώ
35% ενοίκια από 12.001 έως 35.000 ευρώ
45% ενοίκια τα οποία ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ