Σταϊκούρας: Μείωση ΦΠΑ σε καφέ, εισιτήρια μεταφορών και σινεμά - Τι ισχύει με αναστολές συμβάσεων και μείωση ενοικίου

Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών για την φάση της σταδιακής ανάκαμψης

Μετά το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για τη δεύτερη φάση εξόδου από την κρίση που επέβαλε η επέλαση του κορονοϊού, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού ανέλυσαν το κυβερνητικό πλάνο αποφάσεων για τη στήριξη του τουρισμού και της εργασίας.

Έτσι πέρασαν στις ανακοινώσεις για την τόνωση της οικονομίας της χώρας με το βλέμμα στο υγειονομικό κομμάτι και επιφυλακή στην υγεία.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε:

«Η πανδημία του κορονοϊου προκάλεσε ένα παγκόσμιο σοκ. Η έκβαση της κρίσης είναι αβέβαιη. Η Ελλάδα δρα συνετά σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Και αυτό αναγνωρίζεται από διεθνή Τύπο και Διεθνούς θεσμούς. Αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο, συνεκτικό και ολοκληρωμένο. Προστατεύσαμε την απασχόληση, την υγεία και την κοινωνική συνοχή

Πρώτη φάση: Μάρτιος-Απρίλιος

Περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα

Δεύτερη φάση: Μάιος

Σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα και την οικονομική δραστηριότητα

Τρίτη φάση: Ιούνιος και μέχρι τον Οκτώβριο

Προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας

Τέταρτη φάση

Πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας

Στη φάση που διανύουμε σήμερα, η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας, συνεχίζεται η μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στη συνέχεια:

«Επεκτείνεται η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων μέχρι και στο 100% σε τουρισμό εστίαση πολιτισμό αθλητισμό και μεταφορές. Επίσης επεκτείνεται για τις επιχειρήσεις αυτές και η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν.
Αναστολή πληρωμής φορολογικών οφειλών για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές και τον μήνα Ιούνιο
Μείωση ενοικίου και τον μήνα Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις των προαναφερθέντων κατηγοριών. Καθώς και για φοιτητές και εργαζόμενους.
Χορηγείται δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση την απώλεια τζίρου -Μείωση προκαταβολής φόρου.
Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13% από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά στα εισιτήρια των κινηματογράφων και των μεταφορών.
Δημιουργείται εθνικό μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων - Υποστηρίζεται το σύνολο των «κόκκινων» δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία - Ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες -Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών».

Διαβάστε επίσης