Το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας και ειδικότερα κρίσιμων κλάδων όπως η εστίαση, ο τουρισμός και οι μεταφορές θα επιχειρήσει να κερδίσει το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση.
Γι' αυτό και έχει εκπονήσει ένα εκτενές πακέτο μέτρων με φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κρίσιμους κλάδους, στήριξη στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε έκπτωση 40% στα ενοίκια των ακινήτων τους αλλά και την στήριξη της αγοράς εργασίας με το πρόγραμμα SURE.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή το πακέτο των οικονομικών μέτρων προσαρμόζονταν ώστε και να είναι δημοσιονομικά συμβατό αλλά και να έχει και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα βέβαια υπάρχει μια ειδική μέριμνα και για κλάδους σημαντικούς για το ΑΕΠ.
Ειδικότερα για την εστίαση που βάζει ξανά μπρός από την Δευτέρα προβλέπεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα. Υπήρχαν μέχρι και τελευταία στιγμή πιέσεις για να μειωθεί οριζόντια ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%.
Στον τομέα του τουρισμού, εξετάζονται παράλληλα, ή προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
Ειδικά για τον τουρισμό υπήρχε και η πίεση από πλευράς τρων ξενοδόχων έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίας τουρισμού να μεταφερθούν από το 13% στον υπερμειωμένο του 6% .
Στις μεταφορές αναμένεται επίσης να έχουμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από τ ο 24% στο 13% για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια καθώς και στα εισιτήρια των χερσαίων μεταφορών με στόχο και πάλι ένα πιο ανταγωνιστικό τουριστικό πακέτο.
Η έγκριση των αλλαγών αυτών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα από την Επιτροπή ανταγωνισμού αφού όλα τα μέτρα θα είναι έκτακτα και επιπλέον πολλοί ανταγωνιστές μας έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες με στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Το μόνο "οριζόντιο" μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί θα είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι η μείωση αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από το 50% το κόστος είναι μικρό.
Τούτο, με δεδομένο ότι ελάχιστες αναμένεται ότι θα είναι οι επιχειρήσεις με κέρδος στο τέλος του χρόνου το δημόσιο θα υποχρεωθεί είτε να μειώσει σημαντικά τις προκαταβολές φόρου για το 2020, είτε να δώσει πολύ μεγαλύτερες επιστροφές φόρου το 2021, που αναμένεται επίσης δύσκολη χρονιά.
Για τα εισοδήματα του 2020 ( που θα φορολογηθούν το 2021 ) θα ισχύσει η μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 9% και η μείωση των υπολοίπων συντελεστών κατά 1%.
Αν η προκαταβολή φόρου υπολογιστέι με βάση τους συντελεστές για τα εισοδήματα τους 2019, θα γίνει επιστροφή φόρου το 2021.
Στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ρυθμίσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που υποχρεώθηκαν σε μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους τους αλλά και τα τέκνα τους που είναι φοιτητές και νοικιάζουν σπίτι σε άλλη πόλη.
Μετά από πολλά εναλλακτικά σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι αυτό που φαίνεται ότι προκρίνεται είναι να γίνει άμεσα η ελάφρυνση στο 50% της απώλειας για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο μέσω του φετινού φόρου εισοδήματος.
Μέσα από τις δηλώσεις που έχουν κάνει και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές θα προσδιορίζεται η απώλεια εισοδήματος ενοικίου για το τρίμηνο του υποχρεωτικού μέτρου.
Το 50% της έκπτωσης ( δηλαδή το 20% του συνολικού ενοικίου ) για τους τρεις μήνες θα αφαιρείται από τον φόρο.
Αν το ποσό είναι υψηλό και ο φόρος χαμηλός τότε το υπόλοιπο της απώλειας εισοδήματος που αναπληρώνεται θα αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Υπάρχει επίσης η σκέψη η αναπλήρωση θα είναι μεσοσταθμικά στο 50% .Πιο συγκεκριμένα η απώλεια για τα χαμηλότερα μισθώματα να αναπληρώνεται μέσω φοροαπαλλαγής σε ποσοστό πάνω από 50% ενώ στα υψηλότερα χαμηλότερη από το 50%.
Στήριξη της εργασίας
Ένα νέο στοιχείο που θα ενισχύσει την αγορά εργασίας από τον επόμενο μήνα θα είναι η στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω του κοινοτικού προγράμματος SURE που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Κοινός παρανομαστής κάθε μέτρου είναι η ρήτρα μη απολύσεων. Οι επιχειρήσεις που θα ευεργετούνται με τα μέτρα για την απασχόληση θα απαγορεύεται να απολύσουν εργαζόμενους.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει πρόδρομη χρήση του προγράμματος από το οποίο αναμένει κονδύλια με τη μορφή χαμηλότοκών δανείων τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα είπε ότι από τις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η στήριξη του εισοδήματος από εκ περιτροπής απασχόληση με προοπτική τα κονδύλια να αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο. Το πρόγραμμα SURE το οποίο στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης της μερικής απασχόλησης ουσιαστικά προλειαίνει το έδαφος για μειώσεις μισθών στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Αυτό θα μπορεί να γίνεται με τρεις τρόπους:
Ο πρώτος είναι η μερική κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε εργαζομένους πληττόμενων ή επιχειρήσεων που κάνουν επανεκκίνηση και θα διατηρήσουν ένα ποσοτό εργαζομένων σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Σε αυτή την περίπτωση εργοδότης γλιτώνει το 50% του μισθολογικού κόστους, ο εργαζόμενος διατηρεί τη θέση του, λαμβάνοντας όμως χαμηλότερες αποδοχές.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της κρατικής χρηματοδότησης αναμένεται να καλύπτει 50%-60% της διαφοράς. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργαζόμενος πριν από την κρίση είχε καθαρή αμοιβή 1.000 ευρώ και μετά την κρίση υποχρεωθεί σε μειωμένη εργασία με αμοιβή 500 ευρώ θα έχει μια ονομαστική απώλεια εισοδήματος κατά 50%.
Το κράτος με τα χρήματα του SURE θα παρεμβαίνει και θα καλύπτει το 60% της απώλειας των 500 ευρώ δηλαδή 300 ευρώ. Έτσι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος αντί για χίλια προς της κρίσης θα αμείβεται με 800 ευρώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο και ίσως μέχρι και με το τέλος του χρόνου. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε όχι.
Ο δεύτερος τρόπος θα είναι η επιδότηση μέρους του μισθολογικού κόστους μιας πληττόμενης επιχείρησης ώστε να ελαφρυνθεί από ένα μέρος του κόστους λειτουργίας και να διατηρήσει θέσεις εργασίας.
Ο τρίτος τρόπος θα είναι οι επιταγές εργασίας. Συγκεκριμένα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις για να απασχολήσουν ανέργους.
Μαζί με όλα αυτά βέβαια θα συνεχιστεί και η επιδότηση μισθών εργαζομένων που επειδή οι επιχειρήσεις τους δεν ανοίγουν ούτε και τον Μάιο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.