Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για τη Γενοκτονία των Ποντίων - Ομόφωνη δήλωση «δεν ξεχνάμε»

Δέσμευση από όλες τις πλευρές να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των θυμάτων

Με ενός λεπτού σιγή και με την ομόφωνη δήλωση «δεν ξεχνάμε» τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η Ολομέλεια της Βουλής.

Όλα τα κόμματα αναφέρθηκαν στο χρέος της Πολιτείας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που κράτησαν ψηλά και αναλλοίωτα, όπως τονίστηκε, τα ελληνικά ιδανικά, αλλά και να μείνει προσηλωμένη στον εθνικό στόχο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Κακλαμάνης: Χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τη θυσία τους

Ο Α' αντιπρόεδρος της Ολομέλειας της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, εκ μέρους του Σώματος τόνισε ότι το επίσημο τουρκικό κράτος διαχρονικά τηρεί μια πάγια γραμμή άρνησης του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατατάσσοντας το στις παράπλευρες απώλειες και πρόσθεσε ότι στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και σήμερα με απειλές και με Δούρειο Ίππο τους μετανάστες.

«Χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τη θυσία των Ελλήνων του Πόντου και από εκεί να αντλούμε δύναμη. Ας σταθούμε στο δράμα των ακριτών του Πόντου ως ένα άστρο φωτεινό σαν η πατρίδα της πατρίδας», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

Βαρβιτσιώτης: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα ήταν βαθιά λυτρωτική από πλευράς Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι η αναγνώριση των εγκλημάτων απέναντι στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας από την πλευρά της Τουρκίας θα ήταν μια πράξη ευθύνης και βαθιά λυτρωτική, ενώ στάθηκε στην προσήλωση της κυβέρνησης στη διαδικασία.

«Αποτελεί και χρέος και υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη των θυμάτων και αποτελεί και υποχρέωση όχι μόνο αυτήν την ημέρα, αλλά και κάθε μέρα, να προσπαθούμε για το αυτονόητο: να αναγνωριστεί επιτέλους η Ποντιακή Γενοκτονία. Οφείλουμε να το κάνουμε όχι μέσα σε ένα πνεύμα αντεκδίκησης απέναντι στην Τουρκία, αλλά απέναντι σε ένα πνεύμα ότι η αναγνώριση της αλήθειας μπορεί να μας λυτρώσει για να πάμε στο μέλλον μαζί», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός ζώντας μακριά από το εθνικό κέντρο, «κατάφερε να διατηρήσει ζωντανές όλες τις αξίες του έθνους, την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και να κρατήσει στις εσχατιές του ευρύτερου ελληνικού κόσμου ζωντανή τη φλόγα του».

Ανέπτυξε μία πολυσχιδή δραστηριότητα και ανέπτυξε τις οικονομικές δομές, ώστε να αποτελέσει ίσως το κυρίαρχο στοιχείο της περιοχές τις οποίες κατοικούσε, πάντοτε, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, συμβιώνοντας σε ένα πνεύμα ειρήνης συνεργασίας.

«Η επίθεση και η συστηματική διαδικασία εξόντωσης που εδέχθη από τις κεμαλικές και νεοτουρκικές ορδές, δεν κατάφεραν να πτοήσουν το πνεύμα του», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Όταν πλέον μετεγκαταστάθηκε ο εναπομείνας Ποντιακός ελληνισμός στην Ελλάδα, μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα, μετά από μία εθνική καταστροφή και οικονομική κατάρρευση και αντιμετωπίζοντας πολλές φορές και την δυσπιστία των γηγενών πληθυσμών, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα με την πίστη του στις αρχές, στην Ορθοδοξία, με την πίστη του στην πατρίδα κατάφερε να ενσωματωθεί και να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους φορείς των εθνικών ιδεωδών».

«Σήμερα, ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει καταφέρει, σε όλη τη χώρα, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του σε κάθε τοπική κοινωνία να έχει την παρουσία του, να κρατάει ζωντανή τη μνήμη της παράδοσης του και βέβαια να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο, στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική εξέλιξη και πολιτική παρουσία του τόπου μας», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της κυβέρνησης, τον απόλυτο σεβασμό και προσήλωση όλων μας σε αυτό τον εθνικό στόχο, δηλαδή στη διαδικασία αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας ως μία από τις Γενοκτονίες που χαρακτήρισαν τον προηγούμενο αιώνα και να φωνάξω και εγώ μαζί σας και μαζί με όλο τον Ποντιακό ελληνισμό: Ποτέ ξανά!», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Βρυζίδου: Η ατιμωρησία των δραστών αφήνει περιθώρια για να συνεχίζουν ανενόχλητοι

Με τη σειρά της, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παρασκευή Βρυζίδου, επισήμανε ότι «ο Ποντιακός πολιτισμός, υπήρξε το ανατολικό άκρο του ελληνισμού που διατήρησε αναλλοίωτο τον ελληνικό πολιτισμό και τη διάδοση του».

«Όλοι οι απόγονοι τους δεν σταματήσαμε να θρηνούμε και να αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας. Όταν τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ίδιας ανθρωπότητας αποκαλύπτονται, δεν μπορεί να μην ζητάς συγγνώμη. Γιατί η ατιμωρησία των δραστών αφήνει περιθώρια για να συνεχίζουν ανενόχλητοι τα εγκλήματα τους», ανέφερε.

Και κατέληξε: «Στόχος και καθήκον μας πρέπει να είναι, μεθοδικά, μέσα από μια εθνική στρατηγική και πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, να αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο η Γενοκτονία των Ποντίων για να σταματήσει και η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Αυτή η εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τον αγώνα μας, τον αγώνα και τις θυσίες των Ελλήνων του Πόντου».

Αμανατίδης: Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορική μνήμη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πολιτιστικό αποτύπωμα των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα», και πρόσθεσε ότι «όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορική μνήμη, γιατί είναι ένας αγώνας κυρίως για το μέλλον και όχι για το παρελθόν».

Παράλληλα, πρότεινε την άμεση συγκρότηση Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα χαράξει εθνική στρατηγική για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κεφαλίδου: Θέλει γενναιότητα, για να αποδεχτούμε τις παραλείψεις μας

«Θέλει γενναιότητα, για να αποδεχτούμε τις παραλείψεις μας, την ολιγωρία μας, την ενοχή για όλα όσα δεν έχουμε κάνει ακόμη, ώστε να εγγραφεί η Γενοκτονία των Ποντίων στο ποινικό μητρώο της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου.

Όπως συμπλήρωσε, «η ελληνική Πολιτεία οφείλει να χαράξει την εθνική πολιτική για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου».

Συντυχάκης: Δίπλα στις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

«Πάντα θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τους Πόντιους που έθεσαν ψηλά τα ιδανικά τους», πρόσθεσε.

Χήτας: Το φοβερό έγκλημα δεν αλλοιώνεται, δεν παραγράφεται και δεν ξεχνιέται

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, υπογράμμισε ότι «το φοβερό τεκμηριωμένο έγκλημα ενάντια στον χριστιανικό πληθυσμό δεν αλλοιώνεται, δεν παραγράφεται και δεν ξεχνιέται, εκτός και αν εμείς το ξεχάσουμε και δεν το μάθουμε στις επόμενες γενιές».

Αμπατζίδη: Η ατιμωρησία προετοιμάζει το έδαφος και για μελλοντικές γενοκτονίες

Η βουλευτής του ΜεΡΑ25, Μαρία Αμπατζίδη, επεσήμανε ότι το κόμμα της στέκεται ενάντια σε κάθε εθνικιστική ρητορική μίσους, ενώ επεσήμανε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας, γιατί, όπως είπε, «η ατιμωρησία προετοιμάζει το έδαφος και για μελλοντικές γενοκτονίες».