Τα γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης

19/05/2020 | 13:56

Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεταβολικού συνδρόμου, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη σε 21 χώρες πέντε ηπείρων, η οποία επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Μέντε του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open Diabetes Research & Care». Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που εξετάστηκαν κατά πόσο καταναλώνονταν στη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών, ήταν γάλα, γιαούρτι, ροφήματα γιαουρτιού, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τυριά, είτε με πλήρη είτε με χαμηλά λιπαρά (1% έως 2%).

Στη μελέτη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συμμετείχαν συνολικά περίπου 148.000 άνθρωποι ηλικίας 35 έως 70 ετών, από τους οποίους 13.640 εμφάνισαν υπέρταση και οι 5.351 διαβήτη κατά τη διάρκεια μίας περιόδου εννέα ετών. Η μέση ημερήσια ολική κατανάλωση γαλακτοκομικών από τους συμμετέχοντες ήταν 179 γραμμάρια, με την ποσότητα να είναι διπλάσια για τα πλήρη σε σχέση με τα χαμηλά λιπαρά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες πλήρων γαλακτοκομικών ημερησίως είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη και υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 14% εάν έτρωγαν τρεις μερίδες. Η καθημερινή κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών σχετιζόταν, επίσης, με 24% μικρότερο κίνδυνο για εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου (μείωση κινδύνου κατά 28% εάν τα γαλακτοκομικά ήταν με πλήρη λιπαρά).

«Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες και πιο μακρόχρονες μελέτες, τότε η αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να αποτελέσει μία προσιτή και χαμηλού κόστους προσέγγιση για τη μείωση του μεταβολικού συνδρόμου, της υπέρτασης, του διαβήτη και τελικά των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως», συμπέραναν οι ερευνητές.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον περιφερειακό σύμβουλο Άρη Τηλιγάδη, που “έφυγε” μετά από μάχη με ασθένεια

“Bγήκαν” μαχαίρια έξω από νυχτερινό κέντρο – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο κέντρο της Πάτρας

Πάτρα: “Φως” στα αίτια θανάτου του 21χρονου στην Εγλυκάδα, που κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Σήμερα η νεκροψία

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο – Εκτινάχθηκε ο οδηγός της μηχανής – ΦΩΤΟ