Μήνυμα Γιώργου Παπανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας

 

«Σε μία ημέρα όπως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, ας θυμηθούμε το αυτονόητο: ότι οι δημοκρατίες κρίνονται από το πώς συμπεριφέρονται στις μειοψηφίες.

Ας αναλογιστούμε ότι, ο καθένας μπορεί να είναι ή να καταστεί μέρος μίας μειοψηφίας, αναλόγως των συνθηκών, λόγω πολιτικής άποψης, θρησκευτικής πεποίθησης, σωματότυπου, ακόμα και για το χρώμα των μαλλιών μας, την ομάδα ή το κόμμα που στηρίζουμε. 

Σε κοινωνίες χωρίς βαθιές δημοκρατικές παραδόσεις, η κάθε διαφορά μπορεί να αναχθεί σε αντικείμενο στοχοποίησης ή ακόμα και δίωξης, την ώρα που όλοι μας ανήκουμε δυνάμει σε μια μειονότητα.

Πώς θα προχωρήσει μία χώρα, αν οι πολίτες της δεν νιώθουν ασφάλεια να συμμετέχουν ισότιμα, δημιουργικά και ελεύθερα, για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να προσφέρουν στην κοινωνία στην οποία ανήκουν; 

Ποιος μένει για να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, αν αποκλειστούν πολίτες στη βάση του φύλου, του γενετήσιου προσανατολισμού, της θρησκείας, της επιδερμίδας, της καταγωγής ή ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί όποιος αισθάνεται «ισχυρός»;

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι κριτήριο μόνο του νομικού πολιτισμού μιας χώρας, αλλά σχετίζεται και με την οικονομική ανάπτυξη. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο τη σημερινή εποχή, έχουν ως σημείο αναφοράς το «μεγαλείο» ενός πατριαρχικού μοντέλου που δεν υφίσταται. 

Οι αντιλήψεις αυτές στην ακραία εκδοχή τους, οδηγούν στη βία, ακόμα στο έγκλημα, αφού πρώτα έχουν στερήσει με τη ρητορική τους την ανθρώπινη υπόσταση από το θύμα τους, όπως είδαμε και σε πρόσφατη υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια. Μία υπόθεση που δεν είναι καθόλου ξένη, δυστυχώς, στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ και ειδικά των τρανς ατόμων.»

 

Διαβάστε επίσης