Πάτρα - Θαλάσσιο Μέτωπο: Στις 21 Μαΐου η προκήρυξη του διαγωνισμού

Η ΖΩΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ

Την 21η Μαΐου θα προκηρύξει ο Δήμος Πατρέων τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το θαλάσσιο μέτωπο. Η αρχή έγινε με την έγκριση πίστωσης για τα βραβεία και την αμοιβή της κριτικής επιτροπής.

Η απόφαση με «διατάκτη» τον αντιδήμαρχο αρχιτεκτονικού έργου Χρήστο Κορδά αναρτήθηκε στο Διαύγεια και αναφέρει την δέσμευση και διάθεση πίστωσης ύψους 300.000 ευρώ με ΦΠΑ, εκ των οποίων οι 186.000 ευρώ με ΦΠΑ θα διατεθούν για την πληρωμή των βραβείων και οι 114.000 ευρώ με ΦΠΑ για την αμοιβή των μελών της κριτικής επιτροπής.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα είναι δύο σταδίων - κλιμακωτός.

Κατά το πρώτο στάδιο (διαγωνισμός ιδεών) η κριτική επιτροπή θα επιλέξει από τρεις έως οκτώ προτάσεις, οι μελετητές των οποίων θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο (διαγωνισμός προσχεδίων) με βάση τους όρους συμμετοχής.

Στο δεύτερο στάδιο οι μελετητές που θα επιλεγούν από το πρώτο στάδιο, θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου φάκελο πρόταση, με περαιτέρω επεξεργασία της ίδιας κεντρικής ιδέας που επέλεξε η κριτική επιτροπή στο πρώτο στάδιο. Από τους νέους αρχιτεκτονικούς φακέλους η επιτροπή θα επιλέξει τρεις μελέτες προς βράβευση.

Η ΖΩΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ

Η περιοχή μελέτης ορίζεται από το ανάντη πεζοδρόμιο των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου-Οθωνος Αμαλίας-Ακτής Δυμαίων έως τις προβολές της Κανελλοπούλου και της Βενιζέλου και επί πλέον στο τμήμα που ορίζεται δυτικά της Αώου έως την ακτογραμμή και μεταξύ των οδών Τερψιθέας και Κανελλοπούλου.

Στην περιοχή μελέτης συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα του θαλασσίου μετώπου που παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο για χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση για 99 χρόνια και το εδαφικό τμήμα που ορίζεται δυτικά της Αώου έως την ακτογραμμή και από την Τερψιθέας έως την Κανελλοπούλου.

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργικής, αισθητικής, τεχνικής και οικονομικής άποψης και η επιδίωξη του Δήμου είναι να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής αρχιτεκτονικής που θα ικανοποιεί μια σειρά από επιδιώξεις.
Μια από τις βασικές είναι η επανένταξη του διαχωρισμένου σήμερα θαλασσίου μετώπου στον υπόλοιπο αστικό ιστό της πόλης, τον επανασχεδιασμό του, με στόχο την αισθητική και

λειτουργική αναβάθμισή του, καθώς και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων κτιριακών υποδομών ή την προσθήκη νέων.
Επίσης, την δημιουργία ενός άρτια λειτουργική χώρου που θα έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών, την κάλυψη αναγκών των μονίμων κατοίκων για ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, την ανάδειξη της ιστορικότητας του αστικού χώρου, εντάσσοντας στο σχεδιασμό διατηρητέα κτίρια και μνημεία, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο μέτωπο της πόλης ώστε να προβληθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, τον αποκλεισμό της κίνησης των αυτοκινήτων στο τμήμα της παραλιακής Ηρώων Πολυτεχνείου από την Τερψιθέας έως την Κανελλοπούλου, την αξιοποίηση της νότιας λιμενολεκάνης για ναυταθλητισμό, την κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου του λιμανιού κ.ά.

Πηγή: εφημερίδα "Πελοπόννησος"
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ