Αποπροσανατολισμοί

Του Κώστα Ταβαντζή*


Έχω δανειστεί τον τίτλο από μία μόνιμη στήλη του αείμνηστου Θόδωρου Άννινου, που δημοσιευόταν στην εφημερίδα «Δημοκράτης Λαός». Ας δούμε λοιπόν.
 

Αποπροσανατολισμός 1ος.
« ‘Ο λαός εμπιστεύθηκε τον κ. Μητσοτάκη και έδειξε αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης»
Είναι λόγια από ένα διάγγελμα του πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός φοβήθηκε. Φοβήθηκε γιατί δεν αμφισβήτησε ούτε στιγμή τη σοβαρότητα του θέματος. Φοβήθηκε γιατί ήξερε ότι το ΕΣΥ με τις τεράστιες ελλείψεις του δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Φοβήθηκε γιατί όλα τα ΜΜΕ, με το αζημίωτο βέβαια, βομβάρδιζαν και έσπερναν φόβο 20 ώρες το εικοσιτετράωρο. Φοβήθηκε γιατί τα πρόστιμα μοιράζονταν για το παραμικρό. Το σωστό λοιπόν είναι ότι «Ο λαός κυριεύτηκε από αίσθημα ατομικού και συλλογικού φόβου»

Αποπροσανατολισμός 2ος
Επιστροφή σταδιακά στην κανονικότητα. «Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από δέκα άτομα. Και σε αυτή την περίπτωση θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.»
Οι συγκεντρώσεις – πάρτι των νεολαίων στις πλατείες διαλύθηκαν από τα ΜΑΤ. Έπεσε ξύλο και πρόστιμο, έγιναν και συλλήψεις. Στη συγκέντρωση για τα εγκαίνια του σιντριβανιού της Ομόνοιας δεν κουνήθηκε φύλλο. Ήταν όλα νόμιμα και καλά. Μπακογιάννης και ΝΔ γάρ. Το σωστό λοιπόν είναι: « Δεν υπάρχει πια φόβος μετάδοσης αλλά καλό είναι να φοβάστε για να κάνουμε και εμείς τις δουλειές μας»
 

Αποπροσανατολισμός 3ος
Με την πανδημία στο φόρτε της ανακοινώθηκε ότι οι μάσκες όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες αλλά ευνοούν και τη μετάδοση του ιού. Στη συνέχεια χρειάζονται και δεν χρειάζονται και τέλος έγιναν υποχρεωτικές. Υποχρεωτικές βεβαίως-βεβαίως όταν το επιχειρηματικό δαιμόνιο(sic) των φίλων μας έστησε φάμπρικα παραγωγής τους. Το σωστό είναι: « Οι μάσκες είναι χρήσιμες αλλά δεν έχουμε. Όταν βρεθούν χρησιμοποιείστε τες. Μέχρι τότε σπίτι σας, αλλιώς πρόστιμο». Διαφορετικά « Η επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής σκοπιμότητας»

Αποπροσανατολισμός 4ος
Θα υπάρξει ύφεση 4% ( Στουρνάρας), 8-9% (Σταϊκούρας) κλπ από όλους τους υποτίθεται σχετικούς. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σωστό ελέχθη από τους υπουργούς Θεοδωρικάκο και Γεωργιάδη. «Καπιταλισμό έχουμε και δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τις επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις»

Αποπροσανατολισμοί 5ος, 6ος …νιοστός
Τηλεκατάρτηση επιστημόνων Το σωστό «αρπαχτή»
Προμήθεια υγειονομικού υλικού. Το σωστό «να φάνε οι δικοί μας άνθρωποι.»
Ήρωες οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό. Χειροκροτείστε τους, με πρώτη τη Μαρέβα. Το σωστό είναι «χειροκροτείστε για να μην τους πληρώσουμε»
Βιβλίο θα χρειαστεί να κλείσω τον κατάλογο. Ανοιχτός λοιπόν για όλους σας. Εγώ κλείνω με το «Ο Πολάκης καπνίζει».

* Ο Κώστας Ταβαντζής είναι καθηγητής χημείας - ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου «Πρίσμα».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ