Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία

Μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την στήριξη της εστίασης, του εποχιακού τουρισμού και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια,δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζομένων  σε αναστολή, αλλά δεν θα υπάρξει αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για φέτος.

 

Ο υπουργός Οικονομικών,μιλώντας στον Σκάϊ, είπε ότι στην Ελλάδα θα
έχουμε μία βαθύτατη ύφεση, αλλά θα είναι παροδική, καθώς υπάρχει η δυνατότητα η κυβέρνηση να την περιορίσει στο στο 5 με 8% του ΑΕΠ για το 2020. Όπως τόνισε, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με «οπλοστάσιο» τα μέτρα συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει, λαμβάνει και θα λάβει σε βάθος χρόνου η χώρα.  

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι αν υπάρξει ακόμη ένας μήνας καραντίνας ή δυσκολίας στις αεροπορικές μεταφορές, η ύφεση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι περίπου 2,5 με 3%. «Ειδικά στην Ελλάδα που έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό μπορεί να υπερβεί το 3% για Ιούλιο και Αύγουστο», πρόσθεσε. 
«Θα υπάρχει διαρκής επικαιροποίηση», διευκρίνισε για να υπογραμμίσει ότι τη θέση της βαθιάς ύφεσης το 2020 θα πάρει η ισχυρή ανάπτυξη το 2021. 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα έσοδα του κράτους έχουν πάει καλύτερα των εκτιμήσεων και τον Απρίλιο και το πρώτο 10ημερο του Μαΐου και αυτό βοηθά στη λήψη μέτρων στήριξης. Μέσα στον Μάϊο θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για την διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν μειωμένα ενοίκια. Αυτά όπως είπε θα αφορούν κατά πάσα πιθανότητα την τρέχουσα οικονομική χρονιά.

Ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και ότι στο μέτωπο της ρευστότητας υπάρχουν τρία διαθέσιμα εργαλεία: Επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν εκλογικά σενάρια
Στο φορολογικό πεδίο έκανε γνωστό ότι υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις για εστίαση, εποχιακό τουρισμό και άλλους κλάδους. «Ακόμη δεν έχουμε ακριβή δεδομένα, ενώ υπάρχει εξέλιξη συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτούς τους δύο κλάδους, που υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί, θα πρέπει να υπάρχουν και επιπλέον ενισχύσεις μέσω της φορολογίας», είπε ο Υπουργός.

Για το εάν ισχύουν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ και προκαταβολή φόρου, είπε ότι είναι μεταξύ αυτών που συζητούνται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οι αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν εντός του μήνα.

Όσο για τα δάνεια του ΕSM, είπε ότι είναι ένα καλό εργαλείο να αξιοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρξουν δυσκολίες, δίνοντας έμφαση στον SURE

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχουν εκλογικά σενάρια, αφού υπάρχει πολλή δουλειά για την αντιμετώπιση μίας κρίσης που είναι παγκόσμια.