Μεταδίδεται ο κορονοϊός με τον ιδρώτα; - Τι απαντά ο Χαράλαμπος Γώγος

«Πρέπει να μας γίνει συνείδηση το πλύσιμο των χεριών»

Οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν για τον μίνι καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί ανησυχούν για το αν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του ιδρώτα.

Την απάντηση δίνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος επισημαίνει τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα για τον ιδρώτα. Αλλά γενικώς τα βιολογικά υγρά δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στη μετάδοση. Ακόμα και στα κόπρανα που έχει βρεθεί ο ιός, εκεί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, γι' αυτό συνιστούμε προσεχτική υγιεινή και στην τουαλέτα» λέει ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ο βασικός κίνδυνος είναι το αναπνευστικό και οι επιφάνειες. Αν κρατάμε τις αποστάσεις μας και πλένουμε τα χέρια μας, αυτό πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Εκτός από τις αποστάσεις η καλή υγιεινή των χεριών είναι σημαντική. Μπορεί το καλοκαίρι να "καίει" το περίβλημα του ιού, παρόλα αυτά πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι ανάμεσα σε πολλές πράξεις που κάνουμε πχ τουαλέτα, πιάσιμο πόμολων, πρέπει να έχουμε στην τσάντα μας ένα αντισηπτικό και να καθαρίζουμε τα χέρια μας» προσθέτει.

Διαβάστε επίσης