Αυξήθηκαν οι δηλητηριάσεις με απολυμαντικά μετά τα σχόλια Τραμπ για τον κορονοϊό

Κάποιοι μάλλον όχι μόνο τον άκουσαν αλλά τον πήραν και στα σοβαρά - Τα στοιχεία που επικαλείται το ΤΙΜΕ

Η ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ για χορήγηση με κάποιο τρόπο απολυμαντικών στον οργανισμό ως μέσου καταπολέμησης του κορονοϊού δεν ωφέλησαν και τόσο τη φήμη του ούτε το προφίλ του ως γνώστη θεμάτων δημόσιας υγείας.

Όμως, όπως δείχνουν στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Δηλητηριάσεων, που επικαλείται το περιοδικό ΤΙΜΕ, η αδιανόητη για τους περισσότερους τοποθέτησή του προκάλεσε αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης. Που σημαίνει πως κάποιοι μάλλον όχι μόνο τον άκουσαν αλλά τον πήραν και στα σοβαρά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, ακόμα και πριν τις 23 Απριλίου, που τοποθετήθηκε σχετικά ο Τραμπ, οι δηλητηριάσεις ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρσι, αύξηση που αποδίδεται κυρίως στην εντατικοποίηση της απολύμανσης προϊόντων και επιφανειών λόγω κορονοϊού. Τα περισσότερα περιστατικά συνδέονταν με εισπνοή χημικών ουσιών αλλά υπήρχαν και περιστατικά κατάποσης, που αφορούσαν κυρίως παιδιά.

Στοιχείο - κλειδί είναι τι έγινε τις εβδομάδες μετά τα σχόλια του Τραμπ.

Τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, οι δηλητηριάσεις με οικιακά απολυμαντικά είχαν αύξηση κατά 5, 19 και 93% σε σχέση με τους ίδιους μήνες πέρσι. Τον Απρίλιο- υπολογίζοντας τις 8 ημέρες μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, η αύξηση φτάνει το 121%. Το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου ο ρυθμός αύξησης των περιστατικών είχε καθοδική πορεία, αν και παραμένουν αυξημένα κατά 69% σε σχέση με το ίδιο 10ήμερο του 2019.

Στην περίπτωση της χλωρίνης οι αριθμοί είναι λιγότερο δραματικοί, αλλά ενδεικτικοί. Το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου οι δηλητηριάσεις ήταν αυξημένες κατά 7%, 1%, και 59% αντίστοιχα ενώ τον Απρίλιο έφτασαν το 77%. Τον Μάιο υπήρξε μικρή βελτίωση με αύξηση 51% σε σχέση με το ίδιο 10ήμερο πέρσι.