Moody’s: Υποβάθμισε το outlook πέντε ελληνικών τραπεζών

13/05/2020 | 11:40

 

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε σήμερα σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (outlook) των καταθέσεων πέντε ελληνικών τραπεζών – της Alpha Bank, της Attica Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι επιβεβαίωσε όλες τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των πέντε τραπεζών και προσθέτει ότι ο βασικός λόγος για την αλλαγή των προοπτικών είναι ότι περιμένει να καθυστερήσει η εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας τους το 2020 – 2021 λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά τα ήδη αδύναμα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα δυσχεράνει σημαντικά την ικανότητά τους να μειώσουν τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs). Τα μέτρα στήριξης και η εποπτική ελάφρυνση θα αντισταθμίσουν σε κάποια έκταση τη δυσμενή επίπτωση στην ποιότητα των δανείων τους, προσθέτει ο Moody’s.

Επιπλέον, ο οίκος αναμένει μία περιορισμένη επιδείνωση των τραπεζικών κεφαλαίων, αλλά προβλέπει ότι θα παραμείνουν σε επίπεδο υψηλότερο από τις χαλαρωμένες απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών. «Οι αναθεωρημένες προοπτικές λαμβάνουν επίσης υπόψη τις βελτιώσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών, που είναι απίθανο να επηρεασθούν σημαντικά από την πανδημία», σημειώνει ο οίκος, ο οποίος θεωρεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 5% το 2020 και να ανακάμψει με ένα ρυθμό αύξησης 4% το 2021.

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Σήμερα η κηδεία του 43χρονου Περικλή που κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου-Είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε γιατρό του ίδιου Νοσοκομείου