Απώλειες εκατομμυρίων, λόγω κορωνοϊού, στα μουσεία ανά τον κόσμο –Η πρώτη μεγάλη έρευνα σε 41 χώρες

Στη Σουηδία δεν έκλεισαν. Στη Γερμανία τα μουσεία άνοιξαν από τις 22 Απριλίου. Από την προσεχή εβδομάδα θα αρχίσουν να λειτουργούν σε περισσότερες χώρες, με ΗΠΑ και Βρετανία να ενημερώνουν ότι τα μουσεία θα είναι επ’ αόριστον κλειστά. Ζημίες εκατομμυρίων ευρώ και αβεβαιότητα καταγράφονται στην πρώτη έρευνα για τον χώρο.


Οι απολύσεις είναι γεγονός και είναι σοκαριστικές συχνά: Το Μetropolitan Museum ανακοίνωσε ότι απέλυσε 80 υπαλλήλους και επέβαλλε μείωσε μισθού 20% στα υψηλόβαθμα στελέχη. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απέλυσε 200 υπαλλήλους και έβαλε σε αναστολή επ’ αόριστον άλλους 250. Το Guggenheim στη Νέα Υόρκη απέλυσε 90 εργαζόμενους. Την ίδια ώρα παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξουν ξανά τις θύρες τους τα σημαντικότερα μουσεία των ΗΠΑ, κάποιοι παραπέμπουν στο φθινόπωρο, ενώ ήδη προγράμματα, κυρίως εκπαιδευτικά δέχονται μεγάλες περικοπές (ήδη έκανε σχετική ανακοίνωση το MoMA στη Νέα Υόρκη). Πώς αλλιώς, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το Metropolitan Μuseum εκτιμάται ότι θα έχει απώλειες ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος.


H χορεύτρια του Ντεγκά και η σκιά της στο άδειο Metropolitan Museum/ Instagram
Στην Ελλάδα τα μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, με ειδικά μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και κοινού. Η κατάσταση είναι ασφυκτική, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων των μουσείων παραδοσιακά προέρχονται από τα εισιτήρια. Με τις αίθουσες κλειστές, η οικονομική αιμορραγία είναι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με έρευνα που μόλις παρουσίασε το ΝΕΜΟ (το δίκτυο ευρωπαϊκών μουσείων) στις τουριστικές περιοχές τα μουσεία έχουν απώλεια εσόδων της τάξης του 75-80% και εβδομαδιαίες απώλειες ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις. Τα Rijksmuseum (Aμστερνταμ), Kunsthistorisches Museum (Βιέννη) και Stedelijk Museum (Αμστερνταμ) για παράδειγμα χάνουν από 100.000 ως 6000.000 ευρώ εβδομαδιαίως.
 

 

Η έρευνα διεξήχθη ως και τις 3 Απριλίου, σε 650 μουσεία από 41 χώρες του κόσμου. Το 92% των μουσείων ήταν κλειστά, με εξαιρέσεις σε Σουηδία, Αλβανία και Αυστρία. Το 60% επένδυσε στην διαδικτυακή του παρουσία αν και μόλις το 13,4% αύξησε τον προϋπολογισμό για τις ψηφιακές δράσεις. Πολλά στράφηκαν στην ανάπτυξη podcasts, live μεταδόσεων και ψηφιακών παιχνιδιών. Το 80% των υπαλλήλων συνέχισαν να εργάζονται από το σπίτι.

Πότε θα επιστρέψουν τα μουσεία στη ζωή μας; Με την Γερμανία να είναι από τις πρώτες χώρες που το τόλμησαν στις 22 Απρίλη, η Ιταλία που επλήγη σκληρά από την πανδημία επιστρέφει στις 18 Μαϊου, την ίδια μέρα με το Βέλγιο. Η Γαλλία από την άλλη και η Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες επαναλειτουργίας. Η Κύπρος θα ακολουθήσει στην 1η Ιουνίου, η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου (οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μάη), Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες – από αυτές που έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες- με την Ιρλανδία να ακολουθεί στις 20 Ιουλίου!

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ