Γεννηματά: Aδιαφάνεια και κομματικό κράτος και στο προσφυγικό

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΛ

Η πρόληψη προηγείται της καταστολής, επισήμανε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Βουλή για τις συγκεντρώσεις νεαρών σε πλατείες, παρά τις συστάσεις των ειδικών για την αποφυγή του συνωστισμού, με τον κίνδυνο νέας έξαρσης της επιδημίας να καιροφυλακτεί.

«Η ατομική ευθύνη του καθενός παραμένει σημαντική. Η κυβέρνηση, οι δήμοι και ο ΕΟΔΥ έχουν ευθύνη να ενημερώσουν και να περιφρουρήσουν τους χώρους ευθύνης τους. Είπαμε στα νέα παιδιά να προσέξουν για να προστατέψουν τους παππούδες τους. Το καταφέραμε. Τώρα πρέπει να τους πούμε να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους φίλους τους. Η Δημοκρατία στηρίζεται στην πειθώ και στον διάλογο», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα θέματα Ασύλου στους μετανάστες, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφείς τους λόγους για τους οποίους το Κίνημα Αλλαγής το καταψηφίζει, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για αδιαφάνεια και απόπειρα διαμόρφωσης κομματικού κράτους.

«Το νομοσχέδιο σας με αυτό ουσιαστικά ασχολείται, δεν βελτιώνει τη μεταναστευτική νομοθεσία, τη ζωή των κατοίκων, τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν έγινε τους τελευταίους 6 μήνες, ούτε επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ούτε αποσυμφόρηση των νησιών, ούτε επιμερισμός της ευθύνης με την ΕΕ, ούτε μηχανισμός επανεγκατάστασης σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ έχει καταρρεύσει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Ακόμη υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «προσλαμβάνονται μια στρατιά μετακλητών σε όλες τις βαθμίδες, εκ των οποίων πολλοί σε διευθυντικές θέσεις. Αντικαθιστά η ΝΔ με τους "κολλητούς" της, τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Και μάλιστα χωρίς να τους ζητούνται καν ιδιαίτερα προσόντα. Μιας και ο νόμος του δήθεν "επιτελικού κράτους" κατήργησε αυτές τις "πολυτέλειες". Δεν χρειάζεται πτυχίο, δεν χρειάζεται τίποτε. Μόνο να ψηφίζεις τον υπουργό» είπε.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, διαιωνίζεται ένα καθεστώς που ευνοεί τη διαφθορά, συνεχίζοντας την πρακτική που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφανείς διαδικασίες σε σειρά συμβάσεων, χωρίς διαγωνισμούς.

«Χωρίς να λαμβάνετε μάλιστα υπόψη ότι οι πρακτικές αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Δεν ιδρώνει το αυτί σας ούτε από την παρέμβαση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και του Συνηγόρου του Πολίτη, που τόνισαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι το σ/ν πάσχει από σοβαρότατα προβλήματα νομιμότητας ως προς τις διατάξεις του για τις δημόσιες συμβάσεις.

Αυτές οι πελατειακές πολιτικές έριξαν τη χώρα στα βράχια, στην κρίση και τα μνημόνια. Δεν διδαχθήκατε τίποτε από την καταστροφική περίοδο 2004-2009», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα ως εθνικό και όχι ευρωπαϊκό, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαβίωση των μεταναστών/προσφύγων, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. «Είδαμε τι έγινε με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Κανένα σχέδιο και κανένας προληπτικός έλεγχος. Εικόνες ντροπής στην Ριτσώνα και στο Κρανίδι. Τα ίδια και στην Χίο, στην Σάμο, την Μόρια, την Κω, την Λέρο. Στην ανθρωπιστική κρίση προστέθηκε η υγειονομική», σημείωσε.

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι αλληλένδετα, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες πολιτικές κι όχι ημίμετρα και επικοινωνιακές φούσκες, όπως είπε, και της πρότεινε να θέσει:

- Την αλλαγή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

- Τον αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη

- Την αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε και οι διαδικασίες εξέτασης του ασύλου να μη γίνονται μόνο στις χώρες υποδοχής, όπως η χώρα μας και η Ιταλία, θέτοντας ακόμη και βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις.

«Αλλάξτε πολιτική πριν είναι αργά! Δώστε μάχη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην επιτρέψετε στην Τουρκία να κάνει παζάρια που συνδέονται με τα εθνικά μας θέματα. Όλα αυτά όμως έχουν προϋπόθεση τον σεβασμό των θεσμών, της διαφάνειας και του δημοκρατικού διαλόγου. Χωρίς προσχηματικά απόρρητα και κατά παρέκκλιση διατάξεις. Στο όνομα της πατρίδας και όχι στο όνομα του κόμματος και των αδιαφανών ιδιωτικών συμφερόντων», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης