Κορoνοϊός: Με γερανό βλέπουν και πάλι τους δικούς τους σε οίκο ευγηρίας!

 

 

«Πώς τα πας;», ρωτάει η Κρεμίλντε Περέιρα τον μεγαλύτερο αδελφό της, έπειτα από δύο μήνες καραντίνας. «Νιώθω σαν πουλί στο κλουβί!» απαντάει ο 79χρονος άνδρας στην αδελφή του, που έχει ανέβει με τη βοήθεια γερανού στο ύψος του πρώτου ορόφου στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει στην Πορτογαλία.

«Όταν όλα αυτά περάσουν, θα σου φέρω ρυζόγαλο και τούρτα», συνεχίζει η 68χρονη που λυπάται, καθώς δεν μπόρεσε να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλια του αδελφού της Χοσέ Περέιρα, ο οποίος της χαμογελάει από το ανοιχτό παράθυρο, καθισμένος στο αναπηρικό αμαξίδιο και περιστοιχισμένος από δύο νοσηλεύτριες που φοράνε ασπίδες προσώπου.

Όταν τον επισκέφτηκε χθες, είχαν κλείσει ακριβώς δύο μήνες πριν από την τελευταία τους συνάντηση. «Με όλα αυτά που συμβαίνουν στους οίκους ευγηρίας, ανησυχώ όλην την ώρα για εκείνον», λέει η ηλικιωμένη.

Στην Πορτογαλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει πολλά θύματα μεταξύ των τροφίμων στα γηροκομεία. Όμως, καμία εστία μόλυνσης δεν έχει εντοπιστεί μεταξύ των 100 ενοίκων στο γηροκομείο, όπου ζει ο αδελφός της στο Φιγέιρα ντα Φος, στην κεντρική Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία εφαρμόζει από την προηγούμενη Δευτέρα σχέδιο χαλάρωσης της καραντίνας με στάδια, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει όλον τον Μάιο, ωστόσο δεν έχει ορίσει καμία ημερομηνία κατά την οποία θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας επιχείρησης εντοπισμού εστιών του νέο κορωνοϊού από τις υγειονομικές αρχές, κρούσματα βρέθηκαν σε καμιά δεκαριά από τους 2.500 οίκους ευγηρίας που μετρά η Πορτογαλία, έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Υγείας. Οι διοικητές των γηροκομείων ζητούν ήδη από την κυβέρνηση να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για να ξαναρχίσουν οι επισκέψεις.

«Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση σχετικά με τον χρόνο που μπορεί να διαρκέσει αυτή η απομόνωση», λέει ο Ζοακίμ ντε Σόουζα, ο διευθυντής του οίκου ευγηρίας στη Φιγέιρα ντα Φος.

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα ανυψωτικό μηχάνημα για την οργάνωση επισκέψεων, χωρίς να παραβιάζεται η καραντίνα των τροφίμων, του ήρθε διαβάζοντας ένα άρθρο σχετικά με μια επιχείρηση στο Βέλγιο που έκανε το ίδιο με μια πλατφόρμα για το πλύσιμο των παραθύρων των κτηρίων.

«Οι καλές ιδέες είναι να τις εφαρμόζουμε» σημειώνει ο ντε Σόουζα, προσθέτοντας ότι κατάφερε να βρει εύκολα μια επιχείρηση που του δάνεισε τον γερανό και κάποιον να τον χειρίζεται, δωρεάν. Μόλις το μηχάνημα απολυμανθεί, είναι η σειρά της Λάουρα Μανταλένο να ανέβει σε ύψος 5 μέτρων από το έδαφος για να ξαναδεί τον σύζυγό της Βαλντεμάρ. «Όσο δεν υπάρχουν επισκέψεις και κανείς δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό, είναι ο μόνος τρόπος για να τον δω», εξηγεί η 65χρονη.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ