Φορολογικές δηλώσεις: Στο 30% το όριο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές -Πώς χτίζεται το αφορολόγητο, τι ισχύει για ζευγάρια

 

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού, την ευρεία χρήση «πλαστικού» χρήματος, που επέβαλε ο κορωνοϊός κι έτσι η υποχρέωση για 30% ηλεκτρονικές πληρωμές μένει ως έχει. Τουλάχιστον στο βασικό σενάριο εργασίας.


Τα στοιχεία, που έρχονται από τις τράπεζες, αλλά και στοιχεία ερευνών, επιβεβαιώνουν ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα κατεβασμένα ρολά στα εμπορικά καταστήματα, εκτίναξαν στα ύψη τις ηλεκτρονικές αγορές. Επιπλέον, ο φόβος του κορωνοϊού ενίσχυσε τη χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών και στα super markets.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το ποσοστό αυτών που συναλλάσσονται τακτικά (από κάποιες φορές την εβδομάδα έως σχεδόν κάθε μέρα) ηλεκτρονικά με το Δημόσιο και τις τράπεζες ανέρχεται στο 37%, ενώ ένα 38% απαντά ότι το κάνει κάποιες φορές τον μήνα. Επιπλέον, λόγω των περιοριστικών μέτρων, μειωμένο είναι το ποσοστό των καταναλωτών, που επισκέπτονται τακτικά καταστήματα της περιοχής τους (τροφίμων, φαρμακεία, περίπτερα) για την αγορά διαφόρων ειδών και πλέον, διαμορφώνεται στο 52% από 71%, που ήταν πριν από την κρίση.
Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ανοδος 800% σε σχέση με το 2014

Επί της ουσίας, η πανδημία είναι το δεύτερο ισχυρό σοκ στις συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων, μετά τα capital controls. Είναι ενδεικτικό ότι πριν καν υπάρξει... υποψία για τον κορωνοϊό και τις ανατροπές που επιφυλάσσει στην καθημερινότητα, οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα είχαν καταγράψει αύξηση γύρω στο 800% σε σύγκριση με το 2014!

Το ερώτημα που ανέκυψε, μεταξύ άλλων, μετά τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, ήταν αν το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επανεξετάσει το μέτρο, που εξαρχής είχε προκαλέσει αντιδράσεις και είχε χαρακτηριστεί αντικίνητρο για αποταμίευση και κίνητρο για κατανάλωση. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν βλέπουν «βουτιά» της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 9% φέτος, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η κατανάλωση θα περιοριστεί γύρω στο 4%, τουλάχιστον στο βασικό σενάριο. Μήπως αυτά τα νέα δεδομένα, οδηγούν σε «πάγωμα» του μέτρου ή σε αλλαγή του συντελεστή π.χ. αντί για 30% να απαιτηθεί 20% ηλεκτρονικών πληρωμών για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου;

Με το παλιό σύστημα οι φορολογικές δηλώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και είναι ενδεικτικό ότι ο Χ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega, επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό το όριο του 30% έχει ήδη υπερκαλυφθεί από την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Με δεδομένο, πάντως, ότι αυτή η υποχρέωση αφορά στις φετινές δαπάνες, που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν πολύ αργότερα κι αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα.


Οι φετινές δηλώσεις θα υποβληθούν, πάντως, με το... παλιό σύστημα. Έτσι, προκειμένου να διατηρηθεί η μείωση φόρου, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο, ο φορολογούμενος απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών (οι οποίες αναγράφονται στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών» του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος), οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά με κάρτες και με μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες -prepaid cards), μέσω λογαριασμού πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet, κλπ.).

Το ελάχιστο ποσό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός του, υπολογίζεται με βάση την παρακάτω κλίμακα:

Ατομικά δηλώνεται το ποσό των δαπανών στα ζευγάρια
Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών. Επίσης, στην κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος όταν ένας εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης πραγματοποιεί δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, αλλά δεν δικαιούται την προβλεπόμενη μείωση φόρου, το ποσό των δαπανών δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Τι συμβαίνει εάν δεν καλύπτεται το όριο των ηλεκτρονικών πληρωμών; Ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, με συντελεστή 22%. Στις περσινές δηλώσεις αυτές οι «καμπάνες» στοίχισαν περί τα 26 εκατ. Ευρώ στους φορολογούμενους...

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης