Υπέρταση κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής & νεφρικής νόσου για τις γυναίκες

 

Διπλάσιο ποσοστό γυναικών από αυτό που πιστευόταν μέχρι σήμερα με υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής και νεφρικής νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για πάνω από 7.500 γυναίκες και περισσότερες από 9.800 εγκυμοσύνες στην Κομητεία Olmsted της Μινεσότα, την περίοδο 1976-1982.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 659 γυναίκες εμφάνισαν 719 διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια των κυήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, μιας σοβαρής επιπλοκής που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και σημάδια βλάβης των οργάνων.

Οι γυναίκες κάτω των 20 ετών και άνω των 35 εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά προεκλαμψίας και υπέρτασης κύησης.

Σε μια περίοδο παρακολούθησης 36 και πλέον χρόνων, 571 γυναίκες με υπέρταση κύησης εμφάνισαν χρόνια πάθηση όπως καρδιακή αρρυθμία, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια νεφρική νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτό υποδεικνύει ότι 1 στις 6 γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ή νεφρικής νόσου. Οι γυναίκες με διαταραχές υπέρτασης ανέπτυξαν αυτές τις παθήσεις νωρίτερα από άλλες γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Vesna Garovic, καθηγήτρια Ιατρικής στην κλινική Mayo, σημείωσε ότι παρόλο που τα ποσοστά υπέρτασης είχαν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δεν είχαν μελετηθεί γυναίκες που μπορεί να είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση σε μία εγκυμοσύνη αλλά όχι σε όλες.

«Εξετάζοντας μόνο τα ποσοστά διαταραχών υπέρτασης ανά εγκυμοσύνη, υποτιμούσαμε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των γυναικών που επηρεάζονται από αυτήν την κατάσταση και ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για μελλοντική καρδιακή ή νεφρική νόσο», δήλωσε.

«Η εξέταση του ποσοστού ανά γυναίκα μας επέτρεψε να αξιολογήσουμε γυναίκες με περισσότερες από μία εγκυμοσύνες, οι οποίες μπορεί να είχαν διαταραχές υπέρτασης της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης αλλά όχι κατά τη διάρκεια μιας άλλης», πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.