Προγράμματα κατάρτισης- Σκανδάλου "κορυφή του παγόβουνου "

Γράφει ο Γιώργος Ρώρος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ, Επικεφαλής της "Ώρα Πατρών"


Ήρθε βίαια στην επικαιρότητα η συζήτηση για τα προγράμματα κατάρτισης των επιστημόνων μετά τον σκανδαλώδη και αδιαφανή τρόπο επιλογής από την κυβέρνηση.

Είναι κάτι νέο στην πολιτική ζωή; φυσικά και όχι. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και του κ.Βρούτση είχαν από την αρχή την οσμή και τον ορισμό σκανδάλου.

Η διαφήμιση και προβολή του προγράμματος, το έωλο επιχείρημα ότι δεν μπορούν να δοθούν απευθείας τα χρήματα, το σύντομο διάστημα τριών ημερών πού οι εταιρείες των "ημετέρων" κατέβασαν έτοιμες πλατφόρμες χιλιάδων σελίδων με γελοίο περιεχόμενο , η έγκριση από το υπουργείο πάραυτα ώστε να τις νοικιάσουν σε όλα τα ΚΕΚ και να λάβουν δεκάδες εκατομμύρια αλλά και η ενασχόληση σε αυτές τις μπίζνες του περιβάλλοντος κυβερνητικών στελεχών δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι χρήματα υπάρχουν αλλά η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να πάνε στους λίγους και εκλεκτούς.

Στο συνδικαλιστικό κίνημα των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των εργαζομένων η εισβολή όλων αυτών έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του και μετατρέποντας σε φορέα διαχείρισης προγραμμάτων. Σκάνδαλα από τη διαχείριση εκατοντάδες αλλά θάφτηκαν και άλλα είδαν το φως της επικαιρότητας ως πυροτεχνήματα όμως,(δύο καραμπινάτα σκάνδαλα που ανέδειξε η παράταξή μας από άριστους της Νέας Δημοκρατίας(τυχαίο;) οι οποίοι συνεχίζουν όμως το θεάρεστο έργο  προσφοράς στο συνδικαλιστικό κίνημα).

Το σύστημα δουλεύει σωστά για την συντήρηση επιβίωση και αναπαραγωγή του, το υπουργείο διανέμει επιλεκτικά στην πυραμίδα του συνδικαλιστικού κινήματος, με το αζημίωτο βέβαια για τους μη ενοχλητικούς.

Τα τριτοβάθμια όργανα εξασφαλίζουν συνδικαλιστικές καριέρες και προγράμματα σε μη ενοχλητικούς για την διαιώνιση τους.

Η εμπειρία μου από τα 30 και πλέον Χρόνια στο συνδικαλιστικό χώρο είναι ότι ελάχιστες εταιρείες και ΚΕΚ  εκπληρώνουν τους όρους επιμόρφωσης, η πλειοψηφία των ενασχολούμενων αποτελείται από ανθρώπους που ευκαιριακά έστησαν μαγαζί για να κονομήσουν. Η επιμόρφωση είναι πρόσχημα, η διαχείριση και κατεύθυνση της ροής του χρήματος Το ζητούμενο.

Ως αποτέλεσμα έχει τον αποπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος την εξαγορά  συνειδήσεων και την κατάργηση της αυτονομίας του. Φυσικά υπάρχουν συνδικαλιστές που λειτουργούν για την επιβίωση καθαρά των συλλόγων τους με αγνά κίνητρα και διάθεση.

Τώρα που ξεκίνησε η συζήτηση είναι η ώρα να μπει βαθιά το νυστέρι για να καθαρίσει το απόστημα, να επαναπροσδιοριστούν οι θέσεις μας και όλα αυτά τα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, να περάσουν σε μία ανεξάρτητη αρχή διαχείρισης, η συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος να είναι διακριτή και διαφανής και  βέβαια να εξασφαλιστούν οι πόροι του συνδικαλιστικού κινήματος για την αυτόνομη λειτουργία και επίτευξη του ρόλου του ώστε αυτό να μην πέρνα μέσα από νεφελώδεις διαδικασίες.

 

Διαβάστε επίσης