Μάσκες: Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση τους - Ποιες απαγορεύονται

Τι ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου

Για την ορθή χρήση της μάσκα μίλησε σήμερα ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Το πώς και ποιες μάσκες θα πρέπει να φοράμε από εδώ και στο εξής εξήγησε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Κατά την πρώτη φάση της κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν ήταν σε προτεραιότητα η χρήση της μάσκας παρά για τους υγειονομικούς, όπως διευκρίνισε.

«Τώρα που οι περιορισμοί αίρονται θα πρέπει να δώσουμε νέα βαρύτητα στη μάσκα», σημείωσε.

Τόνισε δε πως αποτελεί συμπληρωματικό μέσο πρόληψης της διασποράς όταν δεν μπορούμε να τηρήσουμε τους κανόνες απόστασης.

«Οταν λέμε μάσκα εννοούμε τη χρήση ενός προστατευτικού καλύμματος του στόματος και της μύτης το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμη και αυτοσχέδιο», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε δε πως αυτό γίνεται για την προστασία των ανθρώπων στο περιβάλλον μας ενώ έκανε γνωστό πως υπάρχει στο εμπόριο ικανή επάρκεια σε μάσκες στο εμπόριο.

Ποιες μάσκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε

Το κοινό δεν πρέπει να χρησιμοποιεί μάσκες με βαλβίδα εκπνοής καθώς προκαλούν μεγαλύτερη διασπορά του ιού όταν κάποιος είναι φορέας, τόνισε ο γιατρός.

«Οι μάσκες αυτές ονομάζονται ffp2 και ffp3 και είναι μόνο για χρήση από τους υγειονομικούς», ξεκαθάρισε.

Τι ισχύει για τις αυτοσχέδιες μάσκες

Για την αυτοσχέδια μάσκα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε οδηγίες για το πώς μπορεί να φτιάξει κανείς τέτοια μάσκα.

Το ύφασμα που πρέπει να είναι 100% βαμβακερό, με πυκνή ύφανση και σε συγκεκριμένες στρώσεις.

Θα πρέπει, επίσης, να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60 με 90 βαθμούς και αφού σιδερωθούν μπορούν να φοριούνται ξανά

Κανόνες για να αποφύγουμε μόλυνση από τις μάσκες

Απαιτείται το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό πριν και μετά από τη χρήση της μάσκας

Επίσης, δεν πιάνουμε ποτέ τη μάσκα στην εξωτερική επιφάνεια ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας σε κάθε περίπτωση όπου δεν μπορεί να τηρηθεί το μέτρο της απόστασης.

Διαβάστε επίσης