Κορονοϊός: Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τις μάσκες

Ο παθολόγος-κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας δίνει συμβουλές για την ορθολογική χρήση μάσκας στη νέα φάση

Αυξημένη ζήτηση για μάσκες παρατηρείται μετά την ανακοίνωση για υποχρεωτική χρήση τους στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Προς το παρόν τα αποθέματα επαρκούν, ενώ μάσκες διατίθενται εκτός από τα φαρμακεία και μέσω Διαδικτύου.

Ενώ η χώρα ετοιμάζεται να αφήσει πίσω της την πρώτη – δύσκολη – περίοδο της πανδημίας και να μπει στην εξίσου απαιτητική «γέφυρα» στην πορεία της προς την κανονικότητα, πολλά είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τις νέες συνήθειες και υποχρεώσεις των πολιτών προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου έξαρση στην εξάπλωση του COVID-19.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο παθολόγος-κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας δίνει συμβουλές για την ορθολογική χρήση μάσκας στη νέα φάση.

1. Τι πρέπει να προσέξουν εργαζόμενοι και παιδιά σε χώρους εργασίας – σχολεία;

«Αυτό εξαρτάται από το πόσες επαφές θα έχει το άτομο. Σίγουρα δεν πρέπει να αγγίζουν τη μάσκα χωρίς προηγουμένως να έχουν απολυμάνει τα χέρια τους και σίγουρα δεν θα πρέπει όταν την αφαιρούν να την ακουμπούν σε διάφορες επιφάνειες. Οταν χρειαστεί να βγάλουν τη μάσκα για κολατσιό, για να πιουν νερό ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, θα πρέπει να αφαιρούν προσεκτικά μόνο το ένα λαστιχάκι, ώστε με το δεύτερο να παραμένει κρεμασμένη από το ένα αφτί χωρίς να ακουμπάει κάπου. Οταν τελειώσουν, με τον ίδιο τρόπο την ξαναφορούν».

2. Για πόσες ώρες μπορεί να χρησιμοποιείται η ίδια μάσκα σε εργασία – σχολείο;

«Ενας εργαζόμενος που δουλεύει οκτάωρο θα χρειαστεί δύο μάσκες, καθώς ανά τετράωρο θα πρέπει να αλλάζονται, λόγω της επιβάρυνσής τους από τα σταγονίδια της ομιλίας και της αναπνοής. Αν τα σχολεία λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο – όπως φαίνεται ότι θα ισχύσει – μια μάσκα για κάθε παιδί είναι αρκετή για τις ώρες των μαθημάτων».

3. Πώς τη βγάζουν και την ξαναφορούν ή την πετούν;

«Η επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα αφαιρείται με προσοχή, τοποθετείται σε πλαστικό σακουλάκι και φυλάσσεται μέχρι να συντηρηθεί. Αν πρόκειται να πεταχτεί, αυτό γίνεται πάντα μέσα σε πλαστικό σακουλάκι». 

4. Πώς συντηρούνται οι μάσκες πολλαπλών χρήσεων;

«Τις βράζουμε σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70-100 βαθμών για 20-30 λεπτά και εν συνεχεία τις σιδερώνουμε σχολαστικά. Αν σαπουνιστούν με αντισηπτικό ή άλλο απορρυπαντικό είναι ακόμα καλύτερα. Ωστόσο και μόνο το βράσιμο-αποστείρωση αρκεί».

5. Πόσες και τι είδους μάσκες θα πρέπει να προμηθευτούμε;

«Καλό θα ήταν όλοι να έχουμε τουλάχιστον δύο μάσκες έτοιμες για χρήση κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων-δραστηριοτήτων μας. Επομένως, τέσσερις μάσκες ανά άτομο επαρκούν, ώστε η χρήση τους να είναι κυλιόμενη.

Οι πάνινες μάσκες είναι προτιμότερες αφενός γιατί μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, αφετέρου επειδή και κατά το επόμενο διάστημα θα χρειαστούμε τεράστια αποθέματα – ιδίως οι υγειονομικοί – και προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου έλλειψη οι χειρουργικές μάσκες ας αποφεύγονται. Πάντως, είναι το ίδιο αποτελεσματικές».

Διαβάστε επίσης