Πάτρα: Συγκέντρωση για το τρένο σήμερα από το Δήμο - Φωνές διαμαρτυρίας για την κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας

Στιγμιότυπο από πρόσφατη συγκέντρωση για το τρένο

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ζήτημα της υπογειοποίησης του τρένου διοργανώνει σήμερα ο Δήμος της Πάτρας , με την συμμετοχή φορέων , οργανώσεων, αλλά και δημοτικών παρατάξεων. Ενώ παράλληλα ακούγονται και φωνές αντίδρασης για την εποχή που επελέγη η κινητοποίηση , καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας.

Η κινητοποίηση θα διοργανωθεί στο Ρίο σήμερα το πρωί, στις 11, με στόχο την υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως το λιμάνι και τις νότιες συνοικίες, γραμμικό πάρκο και συνέχιση του Προαστιακού.

Στην σημερινή διαμαρτυρία που όπως έχει ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθεί  "με τήρηση των προβλεπομένων αποστάσεων" θα λάβουν μέρος. εκτός των άλλων. η δημοτική παράταξη "Ώρα Πατρών", που σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με μια φωνή και μια ψυχή ο Πατραϊκός λαός να δείξει στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι τα σχέδια της για επίγεια διέλευση του τρένου, δεν θα περάσουν.

Ώρα είναι να πάρουν άμεσα θέση όλοι οι εκπρόσωποι της Αχαΐας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και με επερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Καραμανλή να απαιτήσουν την υπόγεια διέλευση με την μέθοδο cut and cover έως το Άγιο Διονύσιο και πλήρη υπογειοποίηση έως την Πειραϊκή Πατραϊκή. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας να καταστήσει την πόλη φτωχό συγγενή.

Όλες και όλοι στην κινητοποίηση της Κυριακής. 

Ανακοίνωση συμμετοχής στη διαμαρτυρίας εξέδωσε και η παράταξη "Ανυπότακτη Πολιτεία" τονίζοντας: 

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, ψήφισε και στηρίζει την κινητοποίηση για την Υπόγεια διέλευση της Σιδηροδρομικής Γραμμής από την πόλη μας. Από το Ρίο μέχρι το Λιμάνι και τις Νότιες συνοικίες.

Στηρίζουμε τον αγώνα των συμπολιτών μας, για να μην γίνει η Σιδηροδρομική Γραμμή, η λαιμητόμος της πόλης μας για τους επόμενους τουλάχιστον δύο αιώνες. Για να γίνει πάνω της, Γραμμικό Πάρκο αναψυχής πολλών χιλιομέτρων. Γιατί το αίτημα μας είναι ώριμο και δίκαιο. Το τραίνο σε όλη την διαδρομή του δεν διχοτομεί καμιά πόλη. Ή διέρχεται περιμετρικά ή υπόγεια. Είναι υπόσχεση και δέσμευση της Πολιτείας απέναντι στην πόλη. Δεν δεχόμαστε τα ψέματα του σημερινού Υπουργού, που περιφρονεί βαθύτατα τα δικαιώματα του τρίτου Δήμου της χώρας. Είναι πρόβλεψη του Πολεοδομικού Σχεδίου. Είναι δικαίωμα μας.

Θα συμμετέχουμε, με όλους τους κανόνες ασφάλειας, στην συμβολική κατάληψη της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Ρίον, που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, την Κυριακή 3 Μαΐου στις 11 π.μ.

Δεν θα επιτρέψουμε, να αρχίσει καμία εργασία σύμφωνα με τις σκοτεινές εντολές του Υπουργού Καραμανλή και της Κυβέρνησης, που μέσα στην πανδημία προσπαθεί να μας αιφνιδιάσει δημιουργώντας τετελεσμένα.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό να σεβαστεί την πόλη και τους κατοίκους της.

 

"Οχι κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας"

Ωστόσο, αντίθετες φωνές για την κινητοποίηαη που εγκυμονεί κινδύνους λόγω συνωστισμού εκφράστηκαν. Μεταξύ αυτών και την αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου , αν. καθηγήτρια Ιατρικής Κατερίνας Σολωμού, που σε δήλωσή της σημειώνει:

Εκφράζω τη βαθειά μου δυσαρέσκεια για την απόφαση του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την διαμαρτυρία της Κυριακής 3.5.2020.

Είναι σαφής η θέση μου υπέρ της υπογειοποίησης του τρένου την οποία θα συνεχίσω να υποστηρίζω και να μάχομαι για την υλοποίησή της, όμως θεωρώ ότι η επικίνδυνη παγκόσμια υγειονομική κρίση θα έπρεπε να είναι αποτρεπτική και να υπερισχύσει οποιασδήποτε τέτοιας  διάθεσης.

Μια διαμαρτυρία για να είναι επιτυχής θα πρέπει να έχει μαζικό χαρακτήρα πράγμα, ιδιαίτερα επικίνδυνο στην παρούσα συγκυρία. Ο συνωστισμός μπορεί αποδεδειγμένα να διασπείρει τον κορωνοιό, ακόμη και αν ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας, και όλοι οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς αποφυγή συγκεντρώσεων.

Δεν είναι δυνατόν πριν αρθούν τα μέτρα να γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και μετά την άρση αυτών πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί.

Απορώ πως η Δημοτική αρχή πρότεινε μια τέτοια ανεύθυνη πρόταση για τη Δημόσια υγεία στο βωμό πολιτικών και κομματικών επιδιώξεων.

Ο Δήμος οφείλει να διαφυλάξει τους πολίτες και να παλέψει με ασφάλεια για τα συμφέροντα του Πατραϊκού λαού και της ευρύτερης περιοχής αναζητώντας άλλους τρόπους.

Τέτοιου είδους αποφάσεις αποτελούν ασέβεια  προς τα θύματα της επιδημίας, τους ειδικούς επιστήμονες, προς όλους εκείνους που πάλεψαν για να έχουμε ως χώρα αυτό το θετικό αποτέλεσμα και προς όλους τους δημότες.

Ο Δήμαρχος δεν πρέπει να ξεχνά πως είναι ταυτόχρονα και γιατρός.

Κατερίνα Σολωμού

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ