Βελόπουλος: Να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης

 

Με αναφορά στο θέμα της επιδότησης των επιστημόνων μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης, το οποίο ανακλήθηκε, ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

«Η σημερινή κόντρα για τα ΚΕΚ έδειξε πως ήταν μια κόντρα που έγινε για να δείξει πόσο καλά εξαπατούσαμε την ΕΕ», είπε προσθέτοντας πως είναι χρήματα που δίνει η ΕΕ και κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί όχι για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία αλλά τους ημετέρους.

«Είναι κάτι που κι' εσείς έχετε αντιληφθεί και εξαγγείλατε ότι θα αναδιαρθρώσετε τα ΚΕΚ», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο κ. Βελόπουλος και προσέθεσε ότι πρόκειται για μια τακτική που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Είναι προς τιμή του κ. Μητσοτάκη ότι το θεώρησε λάθος. Πρώτη φορά ακούω πολιτικό να λέει εδώ μέσα "έκανα λάθη"», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο κ. Βελόπουλος ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης που θίγονται από τα περιοριστικά μέτρα.

«Ένα μαγαζί που μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα τέταρτο του διαθέσιμου χώρου του, πρέπει να έχει αντίστοιχη μείωση και στις πάγιες δαπάνες του, αλλιώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί μια επιχείρηση που λειτουργεί στο 25% και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της κατά 100%», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε ανάλογη πρόταση και για τα ξενοδοχεία που πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Κάντε κάτι πολύ απλό. Μειώστε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο που έχει 100 κλίνες, να πρέπει να λειτουργήσει με είκοσι ή τριάντα, αλλά έχει τα ίδια έξοδα με τις 100 κλίνες. Δεν βγαίνει», επισήμανε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρόταση του για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

«Να στηρίξουμε τη βιομηχανία τροφίμων και το νερό που είναι το αύριο. Αν η πανδημία συνεχιστεί, αν οι χώρες κλείσουν τα σύνορά τους τότε θα έχουμε έλλειψη τροφίμων», ανέφερε, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει στην τριτομιλία του, «εάν έχει πληροφορίες ότι έρχεται νέο μνημόνιο», «γιατί αν υπογράψετε νέο μνημόνιο μπαίνουμε σε περιπέτειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την τουριστική μας βιομηχανία και την εγχώρια μεταποίηση» είπε ο κ. Βελόπουλος και ζήτησε την εκπόνηση σχεδίου για ορισμένες μορφές όπως ο ιαματικός τουρισμός.

«Τα έσοδα μπορεί να φθάσουν 3,5 δισ. ευρώ. Έχουμε 750 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα», είπε, ενώ πρότεινε την τροποποίηση της διαφημιστικής προβολής της χώρας. «Αν θέλετε να κάνετε τουριστική προβολή χρησιμοποιείστε την υγειονομική ασφάλεια της χώρας. Ότι είμαστε ο πιο ασφαλής προορισμός», είπε.

Επίσης, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση την οποία έχει καταθέσει η Ελληνική Λύση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Να βρούμε πια ήταν η ανάγκη για την υπογραφή της συμφωνίας. Ποιοι είναι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος», είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο, επανέλαβε την πρότασή του για τη μεταφορά τους σε ακατοίκητα νησιά.

Διαβάστε επίσης