Πάτρα: Επιμένουν για Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

 

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

Πέρασαν 130 και πλέον χρόνια  από εκείνη την πρωτομαγιά όπου οι εργάτες στο Σικάγο, διατράνωσαν για πρώτη φορά, τόσο μαζικά, την απόφασή τους να παλέψουν για το οκτάωρο και για καλύτερες συνθήκες στους χώρους εργασίας. 
 Με μία μαζικότατη συγκέντρωση και πορεία, υποχρέωσαν το κράτος και το παρακράτος να διαλύσει με τη χρήση των όπλων εκείνη τη διαδήλωση. 

Σήμερα όπως κάθε χρόνο, τιμούμε τους νεκρούς μας από εκείνη την ημέρα, αλλά και όσους, σε μεταγενέστερα χρόνια, σε κάθε σημείο της γης, πάλεψαν για το αυτονόητο, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και για κοινωνική δικαιοσύνη.  
 Το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη δημιουργία, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, έγιναν σημαία τους και ανέβηκαν ένα σκαλοπάτι πάνω από τη ζωή τους. 
 Δυστυχώς, παρά τους σκληρούς αγώνες, στα μετά χρόνια που ακολούθησαν, δεν έπαψαν να υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεζόμενοι. 
Τα μηνύματα και οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης εκείνης της εποχής, παραμένουν το ίδιο επίκαιρα και σήμερα και προβάλλονται με την ίδια ένταση, αν όχι με μεγαλύτερη. 

Οι παλινωδίες των νομοθετημάτων των κυβερνήσεων, οι επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού στις κατακτήσεις μας, η αχαλίνωτη-ανικανοποίητη λαιμαργία του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην έχει σχεδόν τίποτα αλλάξει σε σχέση με τα αιτήματά μας και τις διεκδικήσεις μας. 

 Ο φετινός γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, δυστυχώς γίνεται σε ένα περιβάλλον απαγόρευσης των κινητοποιήσεων, όπως ακριβώς συνέβη και τότε, με επίκληση σήμερα, διαφορετικών λόγων, αυτών της υγείας, «επιφανειακά», που έχουν βαθύτερο στόχο την ισοπέδωση των εργατών και των εργαζομένων, για άλλη μια φορά. . 

Η απαγόρευση αυτή έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πατάει στο πρόσχημα της πανδημίας από τον ιό covid 19. 
Έναν ιό που δεν κάνει κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις στη διάδοσή του, επιφέρει  όμως ολέθρια αποτελέσματα στις εργασιακές σχέσεις και στο μέλλον της εργατικής τάξης. Το μόνο θετικό που κατάφερε ο ιός με την εμφάνισή του, ήταν ότι ξεδόντιασε το ιδιωτικό σύστημα υγείας και ανέδειξε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας. 
Το ζήτημα που προκύπτει σήμερα είναι ότι, αυτή η απαγόρευση θα σταματήσει να ισχύει δύο ημέρες μετά την Πρωτομαγιά. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν αυτές οι δύο ημέρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κάνουν τη διαφορά και προσφέρουν τη νίκη, στον αγώνα που δίνουμε έναντι του ιού. 

Δυστυχώς, αυτό που προσφέρουν, είναι το άλλοθι στην κυβέρνηση για να διαλύσει τις κινητοποιήσεις μας, οι οποίες είναι δεδομένο ότι θα είχαν και χαρακτήρα ενάντια σε αυτήν και τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει. 
Θα ήταν ενάντια στις διαχρονικές αποφάσεις της για περιστολή των δαπανών στη δημόσια υγεία και χάρισμα στους ιδιώτες των δομών υγείας που πληρώσαμε με τον ιδρώτα μας.
Θα ήταν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που πέρασε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. 
Θα ήταν ενάντια στο οικονομικό φαγοπότι και στο ανεξέλεγκτο μοίρασμα δημόσιου χρήματος σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς και συνεργάτες. 
Την απόφαση να ισχύει η απαγόρευση την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συμμερίζεται απόλυτα η πλειοψηφία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, με την απόφαση της  να μην προβεί σε κάλεσμα κινητοποίησης και συμμετοχής στις εκδηλώσεις μνήμης για αυτή την ημέρα. 
 

Η πρόταση της παράταξής μας ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ήταν να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, γιατί η άχρωμη και άοσμη απόφαση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, να τελέσει ουσιαστικά μια εκδήλωση-μνημόσυνο,  προσβάλλει τη μνήμη όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα δικαιώματά μας. 
 Δεν μας εκπλήσσει η στάση τους, γιατί την βιώνουμε κάθε φορά στα διοικητικά συμβούλια του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Πάτρας. 
Και τώρα, στην επέτειο της Πρωτομαγιάς, ευπειθώς συμμορφούμενοι με τις κυβερνητικές υποδείξεις, πήραν αυτήν την «ανατρεπτική» απόφαση.
Εμείς ως Εργατική Ενότητα-Ανατροπή απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς. 
Είμαστε ικανοί να προφυλάξουμε την υγεία μας και του διπλανού μας, όπως την προφυλάσσουμε τόσο καιρό σε χώρους συναθροίσεων όπως τα σούπερ μάρκετ και οι αγορές. 
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε το παρών και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. 
Και πάνω από όλα δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας  να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και φέτος. 

Για την Εργατική Ενότητα-Ανατροπή
Αλιχού Βανέσα
Παπασπυρόπουλος Γεώργιος
 

Διαβάστε επίσης