Ακρόπολη: Στα τέλη Ιουλίου θα λειτουργήσει ο νέος ανελκυστήρας

 

Περί τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να λειτουργήσει ο πολυαναμενόμενος νέος ανελκυστήρας της Ακρόπολης ενώ συνεχίζονται και τα υπόλοιπα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την αναβάθμιση του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου μεταξύ των οποίων ο φωτισμός και οι διαδρομές για ΑμεΑ. Τα παραπάνω προκύπτουν από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
«Είναι προτεραιότητά μας να προχωρήσουν απρόσκοπτα και τα οκτώ έργα που έχουμε δρομολογήσει στην Ακρόπολη, για την αναβάθμιση της εικόνας του αρχαιολογικού χώρου και των παρεχομένων υπηρεσιών, ώστε με την ολοκλήρωσή τους ο χώρος να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επισκεπτών του. Με την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να είναι ορατή η εξέλιξη των έργων» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ωστόσο, η υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως στην μελλοντική λειτουργία όλων των αρχαιολογικών χώρων θα τηρηθούν αυστηρά όλες οι απαραίτητες υγειονομικές οδηγίες ενώ, ειδικά για την Ακρόπολη έχει προβλεφθεί και η επανεγκατάσταση ασθενοφόρου: « Η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, όπως και όλων των αρχαιολογικών χώρων, θα γίνει σύμφωνα με πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, τα οποία θα εξειδικευτούν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας για τους επισκέπτες και το προσωπικό».  

Όσον αφορά στο φλέγον θέμα του αναβατορίου η υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε πως μέσα στον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την τοποθέτηση του νέου μηχανισμού ο οποίος προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Ιουλίου. Να σημειωθεί εδώ ότι ο νέος ανελκυστήρας είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι έτοιμος τον Ιούνιο οι ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα αυτή τη μικρή καθυστέρηση.
Παράλληλα, η κ. Μενδώνη ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της βελτίωσης των διαδρομών για ΑμεΑ επί του Βράχου, ώστε να είναι έτοιμο την ίδια περίοδο με τον καινούργιο ανελκυστήρα. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, μάλιστα, οι διαδρομές αυτές θα διευρυνθούν με την προσθήκη δύο νέων κλάδων ο ένας εκ των οποίων θα καταλήγει στον χώρο της σημαίας και δεύτερος  στο παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης.
Στο μεταξύ, προχωρά ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού του αρχαιολογικού χώρου, ξεκίνησαν οι εργασίες αποξήλωσης της βάσης του γερανού στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα ενώ εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να αποξηλωθούν οι σκαλωσιές που δεν κρίνονται πλέον απαραίτητες είτε η αντικατάσταση, κάποιων από αυτές, με ελαφρύτερη κατασκευή, ώστε να βελτιωθεί αισθητά η εικόνα του μνημείου.
Στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες για την αναβάθμιση της αντικεραυνικής προστασίας του χώρου, σύμφωνα με το ισχύον (γαλλικό) πρότυπο ενώ μέχρι την άνοιξη του 2021 το σύστημα προστασίας θα μπορεί να αντιμετωπίζει και φαινόμενα μεγαλύτερης έντασης.
Όσο για την επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης με νέες χρήσεις, αυτή βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του διαγωνισμού για την οικοδομική αποκατάσταση του κτιρίου και τοποθετείται χρονικά σε διάστημα 18 μηνών μετά την έναρξη των εργασιών.

 

Διαβάστε επίσης