Δένδιας: Προτεραιότητα οι ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο - Τι είπε για τις τουρκικές προκλήσεις

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στο Star σχολίασε την αντίδραση της Τουρκίας μετά τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών, τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τα σχέδια της χώρας για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Χθες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στο twitter ότι δεν περίμεναν «ευχαριστώ» από την Ελλάδα, έκαναν απλά το καθήκον τους ως άνθρωποι και σύστησε στον Έλληνα ομόλογό του να μην μπλέκει την πολιτική με την ανθρωπιά. «Μη μπλέκετε την πολιτική με τα ανθρωπιστικά θέματα. Δεν βοηθήσαμε τους 3 Έλληνες ναυτικούς για να μας ευχαριστήσετε, αλλά από ανθρώπινο καθήκον», έγραψε.

"Δεν μπορώ απολύτως να το ερμηνεύσω, νομίζω ότι, όπως κι εσείς είπατε, οφείλεται στην παρούσα συγκυρία και στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει ένα κλίμα έντασης στη σχέση με την Ελλάδα, ακόμα και σ’ ένα θέμα, ειδικά εδώ, την επιστροφή των τριών Ελλήνων ναυτικών, που με κανένα τρόπο δεν προσφέρεται για μια τέτοια εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά. Εν πάση περιπτώσει, εμείς κάναμε αυτό που είχαμε καθήκον να κάνουμε, ευχαριστήσαμε την Τουρκία για τη βοήθεια που προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών. Τώρα, το πώς η Τουρκία προσλαμβάνει τις ευχαριστίες μας, αυτό αφορά την Τουρκία" είπε ο Νίκος Δένδιας.

"Είναι βέβαιο ότι η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η συμπεριφορά η οποία προσιδιάζει σ’ ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο μάλιστα έχει την πρόθεση να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να σεβαστεί, δηλαδή, το συνολικό πλαίσιο των αξιών που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσυπογράφει. Θέλετε να μιλήσουμε για παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά δυστυχώς και της ελληνικής κυριαρχίας με υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά; Θέλετε να μιλήσουμε για τις έρευνες στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, αλλά και στα κυπριακά χωρικά ύδατα; Θέλετε να μιλήσουμε για μια λεκτική προκλητικότητα πέραν αυτών που σας είπα προηγουμένως; Όλα αυτά δεν βοηθούν τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά εγώ λέω πάντα, δεν βοηθούν και την ίδια την Τουρκία. Πάντως, εμείς είμαστε μια χώρα η οποία δεν διολισθαίνει επειδή η άλλη πλευρά οξύνει είτε το λεξιλόγιό της είτε τη συμπεριφορά της. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου αλλά επίσης -αυτό είναι αυτονόητο, δεν χρειάζεται να το πω- προστατεύει και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως έχει υποχρέωση σαν ευρωπαϊκή χώρα και σαν χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών" τόνισε.

Ερωτηθείς για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο είπε ότι "Είναι ξεκάθαρο, είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εάν θέλετε, η χώρα έχει καθυστερήσει να ρυθμίσει αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι είναι ο καιρός τώρα να βρούμε λύσεις με τις όμορες χώρες μας, ιδίως με τις όμορες φιλικές χώρες μας".

Διαβάστε επίσης