Ο ιός και οι γιατροί

του Ανδρέα Μάζη, Γιατρού - Χειρουργού


 

Δεν θα σταθώ στον πολιτικό προϊστάμενο των γιατρών στη συνέντευξη ενημέρωσης («πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς», δήλωσε ο κύριος αυτός στις 24/4), ούτε στις στημένες τρομοκρατικές ερωτήσεις ενιών λειτουργών των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης.

Υπήρξε μία επιτυχής αντιμετώπιση του ιού λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν στην χώρα μας αλλά και σε όλες τις βαλκανικές όμορες χώρες (αυτό επιμελώς αποσιωπάται!). Οι γιατροί, «ειδικοί επιστήμονες», όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση, συνεργάστηκαν και όρισαν το πλαίσιο της καραντίνας με τη σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ.
Ας μην ξεχνούμε βέβαια, ότι είμαστε τυχεροί, διότι το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας ήρθε αργά 

(26 Φλεβάρη!) από την κυρία του Μιλάνου και τους πιστούς των Αγίων Τόπων. Στην υπόλοιπη αναπτυγμένη Ευρώπη, τα κρούσματα προέκυψαν έναν μήνα πριν, και υπήρξε ολιγωρία στην θέσπιση μέτρων.
Στη μάχη με τον ιό στην χώρα μας, ενεπλάκησαν τρία είδη γιατρών. Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των νοσοκομείων αναφοράς, πάλεψαν και παλεύουν σχεδόν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με το πρόβλημα, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους, ενώ παράλληλα το αίτημά τους για εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων για ασφαλή εργασία θάβεται μεθοδικά. Μετά τα χειροκροτήματα και τις συναυλίες, δεν υπήρξε καμία αναφορά στα αιτήματά τους (ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ).
Οι ιδιώτες γιατροί και οι Σύλλογοι, έβγαλαν κείμενα, χάρισαν μάσκες και...αρμένιζαν (πήραν και το δωράκι των 600 €, άνευ καταρτίσεως σκοιλ ελικικου!!!).
Τέλος, υπήρξαν και οι «ειδικοί επιστήμονες», όπως ονομάστηκαν από την κυβέρνησιν, που εντόπισαν ότι υπάρχει κίνδυνος «κλαταρίσματος» των δημόσιων νοσοκομείων και έδρασαν αμφίδρομα. Δηλαδή, έπαιρναν κατεύθυνση και διαμόρφωναν προτάσεις! Πως αποδεικνύεται αυτό; Ούτε ΕΝΑΣ από αυτούς δεν δήλωσε ότι η βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου, δεν προκύπτει με τοποθέτηση τσάτρα-πάτρα συμβασιούχων 1-2 χρόνων, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ για στελέχωση ΜΕΘ.
Κάθε κλίνη ΜΕΘ απαιτεί 4 ειδικούς υγειονομικούς εκπαιδευμένους στην εντατική, σύμφωνα με τα διεθνή πάγια. Εδώ υπήρξε μούγκα από την κυβέρνηση (αυτή είναι χρονίως σε έρωτα με ΣΔΙΤ _ Συνεργασία Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα_), αλλά και από τους συναδέλφους «ειδικούς επιστήμονες».

Κανείς συνάδελφος, «ειδικός επιστήμονας» δεν μπήκε στον κόπο να δείξει ποιοι μείωσαν κατα 50% τις δαπάνες στον προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία τα τελευταία 10 χρόνια.
Ακόμα, οι «ειδικοί επιστήμονες», με ή άνευ ιδιωτικού ιατρείου, δεν στάθηκαν δίπλα στους «μαύρους» των νοσοκομείων αναφοράς, που πάλευαν και φώναζαν για τα αυτονόητα! Οι θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών θάφτηκαν από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και την τηλοψίαν (δεν δόθηκαν άσκοπα κάποια εκατομμυριάκια από τους κυβερνητικούς κουμπαράδες). Να μην ξεχάσω εδώ να θυμήσω τα 30  εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στις ιδιωτικές κλινικές την ίδια περίοδο!  Το γιατί δεν διευκρινίζεται!!!

 

Ο λαός έζησε και ζεί σε ένα σκηνικό τρόμου και φόβου με έντονο αίσθημα επικείμενου θανάτου. Έντρομος, απορημένος και χαμένος βλέπει τους νεκροθάφτες του παρόντος του (ανεργία, ανέχεια, θάψιμο εργασιακών σχέσεων, δανεισμό εργαζομένων) να διακηρύσσουν  ότι τους προστατεύουν και φροντίζουν για να...ζήσουν.

Σήμερα,  που πλησιάζει το πέρας της πανδημίας, αρχίζουν και οι καθαρές κουβέντες. «Δεν θα ικανοποιήσω κάθε αίτημα» (Πρωθυπουργός). «Τα βάρη θα τα αναλάβουν ΟΛΟΙ» (Υπουργός Οικονομικών).
Παράλληλα, σε συνθήκες καραντίνας με τον λαό φοβισμένο και ζαλισμένο, περνάνε ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ νομοσχέδια για παιδεία και πορείες, διαδηλώσεις. Ο νόμος της Παιδείας χτυπά τη δημόσια εκπαίδευση  και ο νόμος για τις πορείες θα επιτρέπει διαδηλώσεις στα πεζοδρόμια με άδειες, υπεύθυνο απέναντι στον Νόμον και πρόστιμα σε περίπτωση που η πορεία κατέβει στο οδόστρωμα!!!
Είναι η συνέχεια του αντιαπεργιακού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο για να υπάρξει απεργία απαιτείται να ψηφίσει το 50% των εγγεγραμμένων μελών!!! Ενώ για να βγει κυβέρνηση υπάρχει ρύθμιση που απαιτεί το 28% των εγγεγραμμένων (προβλέπει ο νόμος και δωράκια δια να μην πέσουμε εις ακυβερνησίαν!!!)
Σήμερα, όπως εύστοχα μου δήλωσε φίλος μου κτηνοτρόφος, προχωράμε από το μάντρωμα στο άρμεγμα των αμνοεριφίων...
Οι συνάδελφοί μου «ειδικοί επιστήμονες» δεν πολυβλέπουν γύρω τους συνανθρώπους μας, κυνηγούν τον αόρατο ιό, που δεν κάνει διακρίσεις, όπως δηλώνει ο ψάλτης συνάδελφος (τι λες ρε άνθρωπε, σοβαρά). Δεν καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε διορισμό 5.000 μόνιμων γιατρών (τόσα είναι τα κενά) και 20.000 νοσηλευτών. Δεν λένε τι πιστεύουν για ΣΔΙΤ στην Δημόσια Υγεία (μετά ή άνευ ιδιωτικού ιατρείου). Παραμένουν σιωπηλοί και πιθανώς να αναμένουν καμμιά αξιοποίηση εις το μέλλον (βουλευτιλίκι, θεσούλα κ.ά)!
Όλα τούτα συμμβαίνουν σε συνθήκες επέλασης στα λαϊκά συμφέροντα με εργασιακές συνθήκες 1900, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και άμεση προοπτική ανόδου της ανεργίας.


Θεωρώ ότι οι «ειδικοί επιστήμονες» επειδή είναι καλοί άνθρωποι θα πρέπει να προσεγγίσουν καλύτερα το ζήτημα. Δεν υπάρχει στον Όρκο του Ιπποκράτη παράγραφος που να προβλέπει να κυνηγά ο γιατρός τον άρρωστο, από χωρίου εις χωρίον, δια να τον σώσει μετά προστίμου... Ενθυμούμαι, τουλάχιστον άκομψη θέση «ειδικού επιστήμονα» το πρωί της Μ. Τετάρτης στην τηλοψία «να αναλάβει το κράτος να τους νουθετήσει αν κινούνται» (τι λες ρε άνθρωπε, αυτός είναι ο ρόλος σου;) Πήρες φόρα και ξεχνάς ότι είσαι γιατρός και όχι διώκτης ανθρώπων!


Αγαπητοί συνάδελφοι, η κυβέρνηση έχει πλανα για χρόνια καραντίνα (πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς όπως είπε ο πολιτικός τους προϊστάμενος στις 24/4). Τα πράγματα είναι απόλυτα ΟΡΑΤΑ και οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα και επιδείνωση των λαϊκών προβλημάτων. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να σκορπίσετε το σύννεφο του τρόμου που σας έχει πλακώσει. Μην ευνοείτε καταδιώξεις και πρόστιμα που καταδιώκουν κάθε συμπολίτη σας. Έαν πράγματι θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος για 

2ο κύμα αργότερα μιλήστε καθαρά και προτείνετε άμεση ενίσχυση του δημόσιου νοσοκομείου και διορισμό ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ. Σταθείτε πλάι στον Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)  που αντιμετώπισε απόλυτο θάψιμο των απόψεών της, χωρίς να ξεχνάτε ότι τα μέλη της κυρίως πάλεψαν και παλεύουν για την πανδημία.
Θεωρώ ότι οι Γιατροί πρέπει να φροντίσουν για να αποκατασταθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η ψυχική υγεία των ανθρώπων που διαταράχτηκε σοβαρά αυτή την περίοδο. 

Το τελευταίο ανέκδοτο. Η ζωή μας μετά από αυτή την πανδημία θα είναι διαφορετική (Χαρδαλιάς)... Έλα ρε; Αλήθεια;

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ