Δημοτικό Θέατρο Πειραιά : Διαδικτυακό πρόγραμμα δράσεων «Μόνοι μαζί»

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία,  κρατά τις πόρτες του ανοιχτές στο κοινό, με μια σειρά διαδικτυακών δράσεων με τον τίτλο «Μόνοι μαζί».

Στο πλαίσιο των δράσεων επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, η οποία φέρνει μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας, προτάσεις  ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, με στόχο την επικοινωνία και, γιατί όχι, τη δημιουργικότητα.

Παραστάσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, συναυλίες αλλά και πορτραίτα εικαστικών συνθέτουν το προφίλ  της δράσης, που  θα εμπλουτίζεται με νέα δρώμενα και την οποία το κοινό μπορεί να παρακολουθεί μέσα από το site του θεάτρου (www.dithepi.gr).

Όπως αναφέρουν και οι άνθρωποι του θέατρου, «Το θέατρο ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας έχει επιβιώσει από πολλές κρίσεις στο παρελθόν. Θα την ξεπεράσουμε κι αυτή. Θα ξανά βρεθούμε, και το θέατρο θα είναι εδώ να μας πει ιστορίες απώλειας και πόνου και ιστορίες χαράς και γιορτής. Θα είμαστε εδώ, γιατί το θέατρο είναι αναγκαιότητα».

«Μακμπέθ»

Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα της νέας εβδομάδας, ξεχωρίζει η δεύτερη διαδικτυακή προβολή του  «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη -συμπαραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και Εθνικού Θεάτρου. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 9 το βράδυ.

Ο πόθος για εξουσία, ο φόβος, ο φόνος, η οσμή του αίματος, οι δαίμονες και τα σκοτάδια των δύο φύλων κι από την άλλη η μαύρη κωμωδία του έργου που λέγεται «ζωή» συναντιούνται επί σκηνής.

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης και αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος μήπως αυτή χαθεί, οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του βασιλιά της Σκωτίας, Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραφτό του, να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Η πρώτη παρουσίαση του «Μακμπέθ» στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 1967, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και την Κατίνα Παξινού στον ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ. Η δεύτερη παρουσίαση ήταν το 1981 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο και την Ελένη Χατζηαργύρη στον ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Καραμπούλας, Μαρία Κίτσου (Λαίδη Μακμπέθ), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστάσης Λαουλάκoς, Δημήτρης Λιγνάδης (Μακμπέθ), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Τζέο Πακίτσας, Ορέστης Τζιόβας, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος. Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου.

Σεμινάριο θεατρικής γραφής - πορτραίτα σύγχρονων εικαστικών

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δίνει το βήμα σε νέους κι εκκολαπτόμενους θεατρικούς συγγραφείς να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, με το σεμινάριο θεατρικής γραφής το οποίο θα ξεκινήσει διαδικτυακά την Παρασκευή 1η Μαΐου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με εξ’ αποστάσεως δωρεάν συμμετοχή και παρακολούθησή τους μέσω skype.

Τέλος, υπάρχουν διαθέσιμα και τα πορτραίτα σύγχρονων εικαστικών, σε επιμέλεια της εικαστικού Ράνιας Ράγκου. Πρώτος φιλοξενούμενος θα είναι ο Βασίλης Σαλπιστής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ