Σουηδία - Δανία: Ξεκίνησε η παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών

Τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών ξεκίνησαν εκ νέου στη Σουηδία και τη Δανία με νέους προληπτικούς κανόνες που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Αν και η Σουηδία δεν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας ή άλλους δραστικούς περιορισμούς στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τη Δανία, που θέσπισε συγκεκριμένες κυβερνητικές οδηγίες που επιτρέπουν την έναρξη της παραγωγής κινηματογραφικών και τηλεοπτικών πρότζεκτ, σύμφωνα με το Variety.

Τα μέτρα απαριθμούνται σε ένα έγγραφο στο διαδίκτυο με τίτλο Nordic Film Guide (Σκανδιναβικός Οδηγός Κινηματογράφου), που συντάχθηκε από τη σουηδική εταιρεία παραγωγής Hobby Film, βάσει πληροφοριών που συλλέχθηκαν από κυβερνητικούς φορείς στη Σουηδία και τη Δανία. Η Hobby Film δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή διαφημίσεων, με πελάτες, μεταξύ άλλων των εταιρειών H&M, Netflix, McDonalds και Heineken, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Τομ Ρίκαρντ.

Η Σουηδία επιτρέπει στα γυρίσματα την παρουσία έως και 50 ατόμων, ενώ η Δανία, η οποία έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς από τις 16 Μαρτίου για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, έχει αρχίσει την παραγωγή ταινιών από τις 14 Απριλίου, σύμφωνα με τον Σκανδιναβικό Οδηγό Κινηματογράφου.

Για τα εσωτερικά γυρίσματα ισχύει ο κανόνας, «ένα άτομο ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα» και σκηνές με πλήθη δεν θα υπάρξουν προς το παρόν. «Θα ήταν ανεύθυνο να γυρίζονται σκηνές με πλήθος κόσμου, για τις οποίες η κοινωνική απόσταση δεν μπορεί να τηρηθεί, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης θεωρείται πολύ υψηλός» τονίζεται στον οδηγό και δίνονται ως παραδείγματα σκηνές σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ή εκκλησίες.

Ενώ η ανακοίνωση στον σκανδιναβικό ιστότοπο διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες σχετικά με το φιλί, τις σκηνές σεξ και τις σκηνές που απαιτούν από έναν ηθοποιό να αγγίξει το πρόσωπο του άλλου» σημειώνεται ότι δεν συνιστάται η συμμετοχή ηθοποιών σε «αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρής ασθένειας» και εκείνων άνω των 70 ετών. Επιπλέον, οι ακροάσεις θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοδιάσκεψης ή με βίντεο που καταγράφουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι για τους ρόλους.

Όσον αφορά τα γυρίσματα σε τοποθεσίες, επί του παρόντος επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους στη Σουηδία, ενώ στη Δανία κατά περίπτωση. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με τις δανικές αρχές για να λάβουν επίσημη επιβεβαίωση ότι επιτρέπονται τα γυρίσματα σε δημόσιο χώρο για κάθε κινηματογραφικό συνεργείο. Όσον αφορά την τροφοδοσία στα κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά πλατό, ο οδηγός με τους κανόνες αναφέρει ότι όλα τα γεύματα πρέπει να σερβίρονται σε μεμονωμένες μερίδες και ότι δεν θα υπάρχουν μπουφέ ή καφετέριες.

Μάσκες θα παρέχονται επίσης σε όλους στο συνεργείο. Προς το παρόν στη Δανία εξακολουθεί να είναι σε ισχύ μερικός αποκλεισμός με τα σχολεία, τους μη κρίσιμους δημόσιους οργανισμούς, καθώς και τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα θέατρα να παραμένουν κλειστά. Στη Σουηδία, εν τω μεταξύ, τα σχολεία, τα εστιατόρια και οι χώροι εργασίας παρέμειναν ανοιχτά. Αν και έχουν υιοθετήσει διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν τον ιό να υποχωρεί, σύμφωνα με τον Σκανδιναβικό Οδηγό Κινηματογράφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης