Παγκόσμια Ημέρα Γης: Μια συμβολική προτροπή να αγαπήσουμε και να προστατεύσουμε το «σπίτι» μας

Της Αγγελικής Τσονάκα*

 

Συνηθίζουν να λένε πολλοί ότι εάν θες να πας μπροστά, προηγουμένως πρέπει να κοιτάξεις πίσω.

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, την προτροπή τους, προσεγγίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Συγνώμη, όμως. «Γιορτάζεται», είπαμε; Όχι, αυτό δεν είναι το σωστό ρήμα διατύπωσης για να αποδώσουμε με ακρίβεια μια μέρα υψηλού συμβολισμού.

Γιατί, αλήθεια, τι καλούμαστε να «γιορτάσουμε» σήμερα; Τη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος στην οποία επιδιδόμαστε με μια δυσεξήγητη αυτοκαταστροφική τάση; Ή μήπως την εξαφάνιση ειδών της πανίδας, που ισοπεδώθηκαν από την ανθρώπινη εισβολή καθώς η υπερθέρμανση λιώνει τους πάγους και οι κλιματικές συνθήκες, όπως τις ξέραμε, παγκοσμίως έχουν γίνει μια γλυκιά ανάμνηση;  

Εάν θες να πας μπροστά, προηγουμένως πρέπει να κοιτάξεις πίσω. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, σύμφωνα με το γνωστό αρχαίο ρητό.

 Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης ξεκίνησε από τα κινήματα της δεκαετίας του 1970, όταν για πρώτη φορά οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πως οι πόροι του Πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι, καθώς και ότι η αδυσώπητη εκμετάλλευσή τους πλήττει την ίδια τη ζωή, επιφέροντας συχνά τον θάνατο.

Με «αποσκευές» αυτές τις θλιβερές διαπιστώσεις, γεννήθηκε το Οικολογικό Κίνημα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρωτοπόρος του υπήρξε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Γκέιλορντ  Νέλσον, ο οποίος πρότεινε την οργάνωση εθνικής διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.

Έτσι κι έγινε. Η πρώτη Ημέρα της Γης στις ΗΠΑ θεωρείται πλέον «κομβικό σημείο» για τη μετέπειτα εξέλιξη του Περιβαλλοντικού Κινήματος, καθώς στις 22 Απριλίου του 1970 περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε ακτιβιστικές εκδηλώσεις στην αμερικανική επικράτεια. Ενεργό και σημαντικό ρόλο στην πρώτη Ημέρα της Γης είχαν τα πανεπιστήμια, τα οποία μέχρι σήμερα κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Οικολογία.

Το 1990 η Ημέρα της Γης έγινε διεθνής. Τη χρονιά αυτή κινητοποιήθηκαν 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε 141 χώρες, γεγονός που αποτέλεσε τεράστια επιτυχία ως προς την συνειδητοποίηση από πολίτες και πολιτικούς του «βάρους» των οικολογικών προβλημάτων.

Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση, ενώ η κινητοποίηση αυτή έστρωσε το δρόμο για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Γη, που πραγματοποιήθηκε το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέϊρο.

Το 2000 η Ημέρα της Γης πέρασε στην ψηφιακή εποχή, προωθώντας την δικτύωση και τον παγκόσμιο συντονισμό ακτιβιστών και οικολογικών ομάδων, με τη συμμετοχή 5.000 οικολογικών οργανώσεων και εκατοντάδων εκατομμυρίων σε 184 χώρες.

Σήμερα η Ημέρα της Γης τιμάται (όπως πρέπει να λέμε) στις 22 Απριλίου, με εκδηλώσεις και κινήσεις ευαισθητοποίησης σε όλον τον κόσμο.

Είναι μια συμβολική μέρα αφύπνισης, που θα πρέπει να λειτουργεί σαν έναυσμα για να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι καθήκον όλων μας να μεριμνήσουμε και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο πλανήτη. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για το μέλλον, για την ζωή των μελλοντικών γενιών, από τις οποίες δανειζόμαστε τον πλανήτη και οφείλουμε να φροντίσουμε να τους τον παραδώσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. 

Επομένως, ας αποτελέσουμε μέσα από την καθημερινότητα μας και τον τρόπο ζωής μας το καλό παράδειγμα, παρακινώντας και άλλους συμπολίτες μας να αγαπήσουν και να προστατεύσουν τον πλανήτη τους, τον πλανήτη μας.

Ο πλανήτης δεν μας έχει ανάγκη, εμείς όμως δεν έχουμε άλλο σπίτι εκτός από αυτόν.

 

*Η Αγγελική Τσονάκα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ   




 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ