Η επιστολή του Φρανκ Ράικαρντ που… απέκλεισε τον Παναθηναϊκό από τον Άγιαξ

 

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον ημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άγιαξ, οι Ολλανδοί αποκάλυψαν μια επιστολή του Φρανκ Ράικαρντ.

Ο σπουδαίος χαφ είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο το καλοκαίρι του 1995, αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά, όταν είχε έρθει η ώρα της ρεβάνς στους ημιτελικούς ανάμεσα στον Άγιαξ και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, «επέστρεψε» στη... δράση.

Συγκεκριμένα, 24 χρόνια μετά, οι Ολλανδοί αποκαλύπτουν το περιεχόμενο επιστολής που είχε στείλει ο Ράικαρντ στους πρώην συμπαίκτες του την ημέρα της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, με τον Λουίς Φαν Γκάαλ να τη διαβάζει στα αποδυτήρια.

«Αγωνιστείτε απόψε σαν να είναι τελικός. Σα να μη υπάρχει αύριο. Παίξτε με όλη σας την ψυχή και όλη σας τη δύναμη. Επειδή τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να χάσετε την παρουσία σ’ έναν τελικό ο οποίος σας ανήκει. Είστε πολύ κοντά στην επανάληψη ενός μοναδικού γεγονότος. Να βρεθείτε ξανά στον τελικό όπως πέρυσι. Έχετε δουλέψει πολύ σκληρά ένα χρόνο για να τα πετάξετε όλα», έγραφε ο Ράικαρντ, με τον Ρόναλντ Ντε Μπουρ να σχολιάζει.

««Μείναμε για λίγο κοιτώντας όλοι στο πάτωμα. Μετά κοιταχτήκαμε στα μάτια κι όλοι είχαν μια δυνατή λάμψη. Μια απλή επιστολή είχε αλλάξει τα πάντα. Ήμασταν έτοιμοι για όλα, ήμασταν αποφασισμένοι να νικήσουμε».

Διαβάστε επίσης