Ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα - Το γεγονός της Ανάστασης αποτελεί μία νίκη της ζωής

Της Ασπασία Ρηγοπούλου, Ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Να που φτάσαμε στο Πάσχα και μάλιστα σ’ ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα που μας βρίσκει με πλήρως διαφοροποιημένες τις συνθήκες της ζωής μας. Με πρωτόγνωρες απαγορεύσεις και μέτρα που μας στερούν να ζήσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και το γεγονός της Αναστάσεως.

Η εορταστική αυτή περίοδος και το πνεύμα της αγάπης που τη χαρακτηρίζει, μας ήθελε ενωμένους, αγκαλιασμένους, όλη την οικογένεια και τους φίλους μαζεμένους γύρω από το κοινό τραπέζι. Οι συνθήκες όμως που βιώνουμε τη χρονική αυτή στιγμή απαιτούν ακριβώς το αντίθετο. Κι αυτό οφείλουμε να πράξουμε διότι το ίδιο το γεγονός της Ανάστασης αποτελεί μία νίκη της ζωής.

Κι αυτή τη στιγμή δίνεται μία μάχη για τη ζωή από την οποία πρέπει όλοι να βγούμε νικητές. Και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να βγούμε νικητές.

Σίγουρα είναι ψυχικά επώδυνο να μείνεις μακριά από την εκκλησία, να μην ανάψεις τη λαμπάδα σου, να μην ακούσεις το Χριστός Ανέστη. Είναι δύσκολο το να κάνεις Πάσχα μακριά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Είναι δύσκολο να αντισταθείς στο κάλεσμα της άνοιξης και να περιοριστείς στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου. Είναι δύσκολο..δύσκολο… δύσκολο…  

Απέναντι σε αυτή τη δυσκολία όμως βάζει στη ζυγαριά την υγεία, τη ζωή το κοινό καλό. Αναζητάς διεξόδους ευχάριστους. Αξιοποιείς τον χρόνο για εσωτερική εμβάθυνση και ανασκόπηση όπως επιβάλλουν οι μέρες και βιώνεις το πνεύμα των ημερών σε εσωτερικό και ψυχικό επίπεδο. 

Ας βάλουμε στην καθημερινότητά μας υπομονή, ηρεμία, ψυχραιμία, πειθαρχία και αισιοδοξία ώστε να καταφέρουμε να διανύσουμε αυτό το δύσκολο κομμάτι που απομένει μέχρι να βγούμε στο φως.

Να μην ξεχνάμε ότι αυτή η μάχη μας θέλει όλους ετοιμοπόλεμους, διαθέσιμους και υπάκουους στο πρόσταγμα της επιστημονικής και πολιτικής ομάδας που διαχειρίζεται τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Και πάνω απ’ όλα μην ξεχνάμε ότι το πιο ισχυρό και ασφαλές σωσίβιό μας σε κάθε τρικυμία ης ζωής είναι η βαθειά και αληθινή πίστη μας στον Θεό. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές και να βιώσουμε την Ανάσταση.

Καλή Ανάσταση σε όλους.