Μυδοπίλαφο

 

#tsoulotip: Όσα μύδια δεν ανοίξουν, δεν τα τρώμε.

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. ρύζι νυχάκι

180 γρ. μύδια

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

½ ντομάτα, χωρίς σπόρια, κομμένη σε κυβάκια

1 φρέσκο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο

50 ml. ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

20 ml. ούζο

½ μάτσο του άνηθου, ψιλοκομμένο

750 ml. ζεστό νερό

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι

Πιπέρι

Ωμό ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Καθαρίζουμε τα μύδια χρησιμοποιώντας το σύρμα για το καθάρισμα των πιάτων, ώστε να βγάλουμε το χώμα. Αφαιρούμε τις τριχούλες που έχουν τα μύδια πάνω τους.

2Βάζουμε τα μύδια σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με βρεγμένο χαρτί και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
3Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία κουτάλα.
4Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι, το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Ανακατεύουμε συχνά, ώστε να μην κολλήσει το ρύζι.
5Σβήνουμε με ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ζεστό νερό, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
6Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
7Μόλις βράσει το ρύζι, αφαιρούμε τα μύδια από το ψυγείο, τα αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, κλείνουμε με το καπάκι και όταν ανοίξουν όλα τα μύδια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
8Σερβίρουμε ζεστό πασπαλίζοντας με ωμό ελαιόλαδο.

giorgostsoulis.com

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ