Υπέρταση: Οι τροφές που εγγυημένα ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

 

Η καρδιακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που προκαλούν καρδιακή νόσο και ένας από αυτούς είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, από την οποία πάσχει ο 1 στους 3 Αμερικανούς.

Οι άνθρωποι στρέφονται στα φάρμακα για να μειώσουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, πολλά από τα οποία έχουν δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι αναπόφευκτα, υπάρχουν ασφαλέστεροι και πιο φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και αφορούν αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας.

Δείτε τροφές που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης: 

Χυμός ρόδι: Σε αντίθεση με τους περισσότερους φρουτοχυμούς που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη και στερούνται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ο 100% φυσικός χυμός ροδιού είναι ίσως ο πιο υγιεινός χυμός που μπορείτε να πιείτε. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς, αλλά και διαβητικούς, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και πάσχοντες από καρωτιδική νόσο.

Σπανάκι: Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί ασθένειες.

Κόλιανδρος: Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του έχει πολλά οφέλη για την υγεία ένα από τα οποία είναι και η μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Φιστίκια Αιγίνης: Οι ξηροί καρποί γενικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά τα φιστίκια είναι πιο αποτελεσματικά, ενώ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Χυμός παντζάρι: Το παντζάρι αποτοξινώνει το αίμα, ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τόσο τη διαστολική όσο και τη συστολική πίεση.

Ελαιόλαδο: Το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και μείωση του ποσοστού καρδιακών παθήσεων λόγω της ικανότητάς του να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μαύρη σοκολάτα: Όταν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και χαμηλή σε ζάχαρη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιά. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, ένα συνδυασμό παραγόντων που συνδέονται με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και διαβήτη.

Λιναρόσπορος:Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ρίχνουν τη αρτηριακή πίεση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τους πάσχοντες από περιφερική αρτηριακή νόσο, η οποία συνήθως προκαλείται από αποθέσεις λίπους και ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών.

Σέλινο: Αν και η βασική του ιδιότητα είναι η καύση θερμίδων, συμβάλλει και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ειδικά όταν είναι μαγειρεμένο.

Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Σησαμέλαιο: Τα φυτικά έλαια γενικά δεν είναι υγιεινά. Το σησαμέλαιο όμως αποτελεί εξαίρεση, καθώς όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά προστατεύει και από την υπετροφία της καρδιάς. Πιστεύεται ότι το σησαμέλαιο έχει την ικανότητα να αυξάνει τα είπεδα καλίου και να μειώνει τα επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ