Σχηματίστηκαν δικογραφίες για τα περιστατικά με τη Θεία Κοινωνία σε Κουκάκι και Κέρκυρα - ΦΩΤΟ

 

Για τα σημερινά περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, όπου ιερείς προσέφεραν τη Θεία Κοινωνία σε πιστούς παρά την απαγόρευση και τις αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, έχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης. Πάντως, εισαγγελικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα o υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τα δυο αυτά περιστατικά και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά. Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».


Θεία Κοινωνία από την πίσω πόρτα ναού στο Κουκάκι
Το πρώτο περιστατικό που έγινε γνωστό συνέβη την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι, με ιερέα να κοινωνεί πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, εκδίδοντας ανακοίνωση. «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Και καταλήγει: «Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».


Στην περίπτωση του Κουκακίου, ο ιερέας έγινε αντιληπτός από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον κάλεσαν να σταματήσει, ωστόσο εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι είναι νόμιμο αυτό που κάνει.

Και στην Κέρκυρα Θεία Κοινωνία
Ακόμα ένα περιστατικό, μετά από αυτό στο Κουκάκι, Θείας Κοινωνίας σε εκκλησία παρατηρήθηκε την Κυριακή των Βαΐων, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Η σημερινή Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα ήταν σίγουρα διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Η λιτανεία του του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος για πρώτη φορά θα γινόταν εντός του ναού κεκλεισμένων των θυρών. Ετσι θα έπρεπε τουλάχιστον.

Οπως αναφέρει το τοπικό Μέσο kerkyrasimera, στην εκκλησία πέρα από τους ιερείς και τους ψάλτες υπήρχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σύνολό τους μάλιστα ξεπερνούσε τα 15 άτομα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, παρά τις απαγορεύσεις και την ξεκάθαρη θέση της Πολιτείας για τις εκκλησίες κατά την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης