Φτιάξτε νεροτηγανίτες

 

Δεν περιέχουν αυγά, δεν χρειάζονται ζύμωμα, δεν θέλουν παρά ελάχιστο λάδι στο τηγάνισμα. Εμπνεόμαστε από τις παραδοσιακές κρητικές νερόπιτες και φτιάχνουμε ανάλαφρες και αφράτες τηγανίτες πρωινού σε διάφορες παραλλαγές.

Οι παραδοσιακές κρητικές νερόπιτες είναι πλακέ πιταρούδια που φτιάχνονται με αλεύρι, νερό (ή/και ρακή) και μυζήθρα ή ξινομυζήθρα, ψήνονται με λίγο λάδι στο τηγάνι και σερβίρονται με μέλι. Θέλουν όμως λίγο ζύμωμα, διαδικασία που αποθαρρύνει πολλούς, ειδικά αν πρόκειται για το πρωινό γεύμα που απαιτεί συνοπτικές διαδικασίες. Από την άλλη, οι περισσότερες συνταγές για τηγανίτες έχουν αυγά, κάποιες περιέχουν και βούτυρο και ορισμένες θέλουν βαθύ τηγάνισμα.

Επειτα από πειραματισμούς, εφηύραμε ένα νέο είδος τηγανίτας που δεν περιέχει αυγά και λιπαρά, δεν θέλει ζύμωμα ούτε πλάσιμο και απαιτεί ελάχιστο λάδι στο τηγάνισμα. Οι νεροτηγανίτες αυτές μπορούν να γίνουν γλυκές ή αλμυρές ανάλογα με τα «πρωινά» μας γούστα.

Από αλεύρι, χρησιμοποιούμε αυτό για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης, που πλέον βρίσκουμε από μεγάλες εταιρείες σε πολλά σούπερ μάρκετ. Από τυριά, μπορούμε να επιλέξουμε ένα ωραίο ανθότυρο, όπως του Καράλη, το οποίο βρίσκουμε στο Σκλαβενίτη, ή της Ρούμελης (Ιναχος), το οποίο βρίσκουμε σε πολλά μπακάλικα και στα πρατήριά τους στην Αθήνα (βλ. διευθύνσεις στη σελ. 92), ή φέτα ή ξινομυζήθρα της αρεσκείας μας.


Η γλυκιά εκδοχή: με ανθότυρο και κανέλα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι

1 φλιτζ. αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και λίγο αλάτι

Προσθέτουμε 1 - 11/4 φλιτζ. νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύουμε με το σύρμα, έως ότου προκύψει ένας χυλός, ούτε πηχτός ούτε αραιός, που να στέκεται λίγο στο κουτάλι, λίγο πιο σφιχτός από τη ζύμη του λουκουμά.
Ρίχνουμε 2/3 φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο ή μυζήθρα θρυμματισμένα και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά (στο 2 σε κουζίνα με κλίμακα μέχρι το 3) και ρίχνουμε 1/2 κουτ. σούπας λάδι. Κουνάμε το τηγάνι κυκλικά να απλωθεί το λάδι, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα και το απλώνουμε λίγο με το κουτάλι, ώστε να γίνει δισκάκι περίπου 5 εκ. Ψήνουμε για 1½ - 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Χωράει 4 κουταλιές το τηγάνι και θα κάνουμε 3 τηγανιές (καθεμιά με 1/2 κουταλιά λάδι), 12 τηγανίτες συνολικά. Στις επόμενες τηγανιές μπορεί να χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο τη φωτιά. Βγάζουμε τις τηγανίτες σε χαρτί κουζίνας.
Τις σερβίρουμε με μέλι και κανέλα ή με μαρμελάδα της αρεσκείας μας (μια πολύ νόστιμη -όχι απαραίτητα πιο light- επιλογή είναι αυτές που φτιάχνονται χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων). Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με γιαούρτι της αρεσκείας μας ή λίγο ανθότυρο και φέτες πορτοκαλιού ή μανταρινιού ή μπανάνας.


Παραλλάσσουμε τη βασική συνταγή ως εξής:

Αν νηστεύουμε, παραλείπουμε το τυρί.
Προσθέτουμε στο μείγμα (με ή χωρίς το τυρί) 2 κουτ. σούπας σταφίδες και, αν θέλουμε, 1 κουτ. γλυκού καβουρδισμένο σουσάμι.
Αντί για κανέλα, αρωματίζουμε τις τηγανίτες με 1/4 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ ή 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού. Και στις δύο εκδοχές μπορούμε να βάλουμε 1 κουτ. γλυκού κακάο.
Αντί για μέλι, τις σερβίρουμε με σάλτσα αχλαδιού (βλ. συνταγή στην ίδια σελίδα), γλυκό κουταλιού βύσσινο ή άλλο της αρεσκείας μας ή πετιμέζι. Επίσης, με τρίμματα ταχινένιου χαλβά ή με ένα μείγμα από ταχίνι και μέλι (1:1).

Αλμυρές παραλλαγές

Αντί για ανθότυρο ή μυζήθρα, μπορούμε να βάλουμε φέτα της αρεσκείας μας. Οι πιο τολμηροί μπορούν να σερβίρουν και αυτή την εκδοχή με μέλι.
Αντί για κανέλα, βάζουμε 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα της αρεσκείας μας ή ρίγανη ή δυόσμο, καλά κοπανισμένα. Οταν ψηθούν, μπορούμε να τις αλείψουμε με λίγο κατίκι.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης