Σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 25% φέτος λόγω πανδημίας

 

Σχέδια για μείωση κατά 25% του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και θα υποστούν απώλειες στα εισοδήματά τους, επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατέθεσε στους θεσμούς το αίτημά της για  παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ζητείται παράταση του ισχύοντος πλαισίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για φέτος άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε (στον Αnt1) ότι θα δοθούν φορολογικά κίνητρα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το 40% του εισοδήματος από ενοίκια που θα χάσουν λόγω της έκπτωσης που ισχύει στα μισθώματα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Οπως είπε, υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 25% σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δέχονται μείωση ενοικίου, μέτρο το οποίο έχει προτείνει στην κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ για όσους είναι συνεπείς στην πληρωμή του φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σενάρια για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25%, η οποία θα αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται, με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και ενδεχομένως εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης τους φόρου.

 

Πως θα γίνει 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες καθώς το σχέδιο της αναπροσαρμογής και ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές τιμές έχει «παγώσει» και η εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης έχει μετατεθεί για το 2021. Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι καθώς δεν θα ισχύσει η έκπτωση 8% μεσοσταθμικά, την οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, ενώ εάν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την πανδημία και θα δουν μειωμένα τα φετινά τους εισοδήματα από ακίνητα, εάν εξοφλήσουν εφάπαξ τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, θα κερδίσουν έκπτωση 25%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έχει στην κατοχή του ακίνητα για τα οποία πληρώνει ΕΝΦΙΑ 1.500 ευρώ και παράλληλα εκμισθώνει μια κατοικία από την οποία θα εισπράξει φέτος λιγότερα ενοίκια, εάν επιλέξει να  εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και εμπρόθεσμα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης και όχι σε δόσεις, θα έχει έκπτωση 25%, δηλαδή θα πληρώσει 1.125 ευρώ και θα έχει όφελος 375 ευρώ.

Τα κίνητρα

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της έκπτωσης 40% που παρέχεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις για το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης και τους εργαζομένους των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για τέσσερις μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των φορολογικών υποχρεώσεων.

Τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την επέλαση του κορωνοϊού αναμένεται να κλειδώσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στη Βουλή, «θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης, ανάλογα με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε κλάδους της οικονομίας», για να προσθέσει ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το πιθανότερο είναι να έχεις πυροβολήσει κι όταν θα έρθει ο εχθρός να μην έχεις πυρομαχικά».

Διαβάστε επίσης