Μικρά… απλά… καθημερινά… τόσο απλά!

Της Μαρίας Μπέλμπα (*)

 

 

Η πανδημία του κορωνοϊού, που βιώνει η ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες, έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής, ανατρέποντας την καθημερινότητα και προκαλώντας ιδιαίτερα συναισθήματα. Όλα από τα πιο απλά και καθημερινά έως τα πιο σύνθετα έχουν αλλάξει και απαιτούν διαφορετική διαχείριση. Την ίδια ώρα οι Δήμοι και οι τοπικοί άρχοντες των μικρών και μεγαλύτερων κοινωνιών είναι αυτοί που καλούνται να κρατήσουν όρθια την κοινωνία στις μέρες της καραντίνας.

Σε μία περίοδο κρίσιμη όπως αυτή που διανύουμε, οι κοινωνικές δομές του Δήμου («Βοήθεια στο σπίτι», Κοινωνικό Παντοπωλείο, συσσίτια κ.α). καλούνται να στηρίξουν ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, την ίδια ώρα που ακόμα περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν έχουν δουλειά, είτε αναγκαστικά βλέπουν να μειώνεται το εισόδημα τους για άγνωστο χρονικό διάστημα, αναζητούν στήριξη. Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων.

Και φυσικά για όλα αυτά είναι αναγκαία η ενίσχυση από το κράτος των κοινωνικών δομών, που οι Δήμοι διαθέτουν. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί….

Μεγάλη δύναμη μπορεί να αντλήσει ο εκάστοτε Δήμος από εθελοντές δημότες του, που με πάθος και αγάπη είναι έτοιμοι σε πολλές περιπτώσεις να προσφέρουν είτε υπηρεσίες εξ αποστάσεως ή κατ’ οίκον, είτε ακόμα και δωρεάν προϊόντα και αγαθά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εθνική προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και μόνο ένα κάλεσμα είναι αρκετό για τα πιο απλά και καθημερινά, όπως βοήθεια σε συσσίτια και διανομή τροφίμων, έως τα πιο σύνθετα, όπως δωρεάν συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη των δημοτών, πάντα υπό την καθοδήγηση των οργανωμένων δομών και υπηρεσιών του Δήμου.

Συλλογικότητα, αλληλεγγύη και εθελοντισμός αποτελούν από τα βασικά όπλα στον αγώνα που δίνουμε όλοι, μένοντας σπίτι, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της πανδημίας. Ας τα αξιοποιήσουμε!

 

Μαρία Μπέλμπα, δημοσιογράφος,
μέλος Πολιτικού Συμβουλίου της δημοτικής παράταξης "σπιράλ"