ΕΣΑ: Να διατηρηθεί έως τα τέλη του χρόνου η μείωση 40% στις μισθώσεις

Την ανάγκη η μείωση του 40% στις μισθώσεις να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΕΣΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποδοχή από τους αρμόδιους υπουργούς του αιτήματος που είχε καταθέσει για τη διεύρυνση των ωφελούμενων επιχειρήσεων με τη μείωση ενοικίων κατά 40% και για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Εστιάζοντας στην ατζέντα της επόμενης ημέρας για το κρίσιμο θέμα των ενοικίων ο Σύλλογος ζητεί η μείωση αυτή να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους, καθώς όπως σημειώνει, αν αυτό προβλεφθεί με νομοθετική παρέμβαση, θα αποφευχθούν ανούσιες διαπραγματεύσεις και διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών.

«Η επόμενη ημέρα απαιτεί τη συνεργασία και συμβολή όλων, ώστε να μην κλείσει καμία επιχείρηση, κανένα κατάστημα, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και όλοι μαζί να μπούμε στο 2021 σωματικά και οικονομικά υγιείς» τονίζει ο ΕΣΑ.

Θυμίζει ακόμη πως από την αρχή ο Σύλλογος «είχε ζητήσει το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης, να μην καταβάλλονται ενοίκια και οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στα προγράμματα ενίσχυσης που αφορούν όλους τους οικονομικά ενεργούς συμπολίτες μας». Επειδή αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί νομοθετικά ότι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες δημιουργηθούν το κρίσιμο αυτό διάστημα, να μην δημιουργούν δικαίωμα έξωσης, αλλά να προβλέπεται η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε διάστημα έως 12 μηνών, σημειώνει ο ΕΣΑ.