Παγκόσμια οικονομία: Θα χαθεί μία...«Ιαπωνία» μέσα στην επόμενη διετία

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η μάχη για την αντιμετώπισή της προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία το ισχυρότερο σοκ από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς επενδυτικών τραπεζών που μεταδίδει το Bloomberg η ζημιά για το παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στην επόμενη διετία πιθανότατα θα υπερβεί τα 5 τρισ. δολάρια. Το  μέγεθος αντιστοιχεί στο ΑΕΠ μίας μεγάλης οικονομίας, όπως είναι η Ιαπωνία. 

Η ύφεση θα είναι βαθύτερη από εκείνη της περιόδους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και ίσως ακόμη και από εκείνη της δεκαετίας του 1930 προειδοποιεί μερίδα αναλυτών. Ενδεχομένως να δούμε την πιο απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ, που έχει καταγραφεί εν καιρώ ειρήνης. Και αυτό δεν εκπλήσσει από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία είναι σε τεχνητό κώμα. Πρόκειτα για μία συνειδητή επιλογή αφού προέχει το να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων. 

 

Αυτό που διαφέρει σε σχέση με κρίσεις του παρελθόντος είναι η διάρκεια. Αυτή τη φορά η ύφεση θα είναι πιθανότατα πιο σύντομη, αν και η ακριβής διάρκεια θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επιστροφή στην λεγόμενη «κανονικότητα» όμως δεν θα είναι το ίδιο σύντομη. Ακόμη και με τα άνευ προηγουμένου μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και τις ενέσεις των κεντρικών τραπεζών, το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα πριν από τα τέλη του 2021 ή το 2022. 

Η JPMorgan Chase προειδοποιεί πως το κόστος της πανδημίας θα είναι τουλάχιστον 5,5 τρισ. δολάρια σε χαμένο ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και τα τέλη του επόμενου έτους. Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι παρά τις δυναμικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο τρίτο τρίμηνο του 2021 και συνολικά το παγκόσμιο ΑΕΠ ακόμη πιο αργά. Η Deutsche Bank είναι πιο απαισιόδοξη. Υπολογίζει ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. θα δουν τις οικονομίες τους στα τέλη του 2021 να είναι 1 τρισ. δολ. χαμηλότερα από ό,τι στις προ πανδημίες εκτιμήσεις. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, για την πιο επώδυνη κατάρρευση στο διεθνές εμπόριο στην μεταπολεμική ιστορία. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έχει προειδοποιήσει ότι 1,25 δισ. εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ή να δουν ωράριο και μισθό να μειώνεται. Η ανεργία και η φτώχεια προβλέπεται να εκτιναχθούν στα ύψη για ένα διάστημα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να φοβούνται για εκατομμύρια ακόμη θύματα- παράπλευρες απώλειες του ιού. Το ΔΝΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες του εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία την επόμενη εβδομάδα κατά την εαρινή Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί εικονικά. 

Οι κυβερνήσεις απαιτείται να συντονιστούν. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν υπάρξει συντονισμός το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο με κύμα χρεοκοπιών. Στο χειρότερο σενάριο οι ΗΠΑ θα δουν το ΑΕΠ τους στα τέλη του 2020 να είναι 12% χαμηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.