Αλέξης Τσίπρας: Επί της αρχής δεν είναι σωστό να λέμε ότι θα λογαριαστούμε – Καταγγελίες για υγειονομικό υλικό στη μαύρη αγορά

 

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πρωτοφανείς συνθήκες που ζει η χώρα με την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είναι μια δύσκολη μάχη σε αντίξοες συνθήκες. Δεν έχει μεγάλο νόημα τα κόμματά να ερίζουν αλλά να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε μια μεγάλη αδυναμία. Και αυτή είναι το ΕΣΥ το οποίο συρρικνώθηκε για πάρα πολλά χρόνια. Και περισσότερο την περίοδο των μνημονίων. Ξεκινάμε από μία μειονεκτική θέση και δεν είναι εύκολο να ζητήσει κάποιος να καλυφθούν τα κενά μέσα σε ενάμιση μήνα. Ως κυβέρνηση καταφέραμε να ισορροπήσουμε και δεν είχαμε μειώσεις αλλά 19.500 προσλήψεις. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Ελλείψεις σίγουρα υπάρχουν και είναι μεγάλες. Το κρίσιμο δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους. Ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε 2 φορές στο υπουργείο για να συναντήσει τον Βασίλη Κικίλια και να του δειξει τους τρόπους εκείνους που αυξηθούν οι κλίνες για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Η στάση μας δεν μπορεί να κριθεί από ψήγματα κριτικής που είναι απαραίτητα. Στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε. Επί της αρχής είναι σωστό να λέει κανείς ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να λογαριαστούμε. Δεν θα ξεχάσει όμως κανείς τα «Γερούν γερά», την ώρα μια άλλης κρίσης»

Στη συνέχεια μίλησε και για τον πρώην σύμβουλό του λέγοντας ότι «ο Καρτερός δημοσιογραφεί 40 χρόνια. Σήμερα δεν έχει θεσμικό ρόλο. Οι δημοσιογράφοι έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε την άποψη σας. Και μπορεί να ασκήσει κριτική ξεπερνώντας τα όρια της γραμμής του κόμματος. Δεν θα ασκούσα κριτική στον Τσιόδρα τώρα αλλά ασκώ κριτική στην κυβέρνηση.

Μακάρι να έχουμε επιτυχία. Το εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση στη μεγάλη μάχη. Η μάχη αφορά την κοινωνία. Είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε τι πετύχαμε. Έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλό αριθμό νεκρών. Παραλήψεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε».

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Έχουν περάσει 45 μέρες από το πρώτο κρούσμα. Δεν γίνεται να υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έπρεπε πρώτη προτεραιότητα να ήταν ο εφοδιασμός των υλικών που όπως ξέρετε υπάρχουν στη μαύρη αγορά. Υπάρχουν καταγγελίες ότι συμπολίτες μας αγοράζουν τα υλικά σε 2 και 3 φορές πάνω από την αξία τους.

Δεύτερον έπρεπε να έχουν ήδη γίνει οι προσλήψεις. Είναι εκατοντάδες οι επικουρικοί γιατροί που δίνουν μάχη και δεν είναι μόνιμοι. Ηθική υποχρέωση η μονιμοποίησή τους. Δεν αρκεί να χειροκροτούμε αλλά να τους στηρίξουμε.

Τέλος πρέπει να γίνουν τεστ κυρίως για τα αβοήθητα περιστατικά. Είχαμε δύο ανθρώπους που πέθαναν στα σπίτια τους γιατί ο ΕΟΔΥ τους είπε να μείνουν εκεί

Μετά από ερώτηση τηλεθεατή ο κ. Τσίπρας για δηλώσεις στελεχών του απάντησε ότι: «Επί της αρχής δεν είναι σωστό να λέμε ότι θα λογαριαστούμε. Πολιτικά αποδοκιμάζω την ανάρτηση Βουνάτσου και η αποδοκιμασία ήρθε και από την τοπική του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δύο πλευρές. Μην μεγιστοποιούμε τέτοιου είδους δευτερεύοντα περιστατικά».

Διαβάστε επίσης