Κορονοϊός - Γώγος: Τον Μάιο η χαλάρωση των μέτρων - «Πρέπει να φοράμε μάσκες σε χώρους με συνωστισμό»

«Η άρση των μέτρων θα γίνεται αναλόγως με τη γενική εικόνα του ιού».

 

Για τον κορονοϊό και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (8/4) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του νοσοκομείου Πατρών Χαραλάμπος Γώγος.

«Η χώρα μας είναι σε φάση σταθεροποίησης» επεσήμανε και σημείωσε «ευχόμαστε να κρατήσει μέχρι τέλος Απριλίου για να μπούμε στην ύφεση. Είμαστε σχεδόν στη μέση με τα κατάλληλα μέτρα προς το τέλος του μήνα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα και μια ύφεση της καμπύλης. Βέβαια αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος».

«Μετά τα μέσα του Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή ύφεση των μέτρων και σιγά σιγά τηρώντας τους κανόνες να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Υπάρχουν όμως λύσεις» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τόνισε πως:

«Η άρση των μέτρων θα γίνεται αναλόγως με τη γενική εικόνα του ιού».

«Βλέπουμε για παράδειγμα πως η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει καλά. Θα μπορούσαν τα παιδιά να μην επιστρέψουν όλα μαζί στο σχολείο αλλά σε μικρές ομάδες. Η σχολική χρονιά όμως έτσι κι αλλιώς τελειώνει» είπε και υπογράμμισε πως πάνω απ΄όλα είναι η δημόσια υγεία.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο,όταν αρθούν τα μέτρα η βάση θα δοθεί στην αγορά ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν οι επαγγελματίες» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας ενώ αναφερόμενος στα κλιματιστικά είπε:

«Είναι λίγο αμφιλεγόμενο το θέμα. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό για τα κεντρικά κλιματιστικά για τα οικιακά όπου γίνονται συνεχώς καθαρισμοί δεν υπάρχει θέμα».

Σχολιάζοντας τις ουρές έξω από τις τράπεζες δήλωσε πως είναι ένα θέαμα ενοχλητικό. «Καταλαβαίνω τον κόσμο αλλά στις μέρες δεν θα έπρεπε να ισχύει κάτι τέτοιο» είπε.

«Η αποτελεσματική θεραπεία της νόσου είναι πολύ σημαντική και έχει να κάνει με το πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία των παθόντων. Γίνονται συνεχώς κλινικές μελέτες για διάφορα φάρμακα που φαίνεται να λειτουργούν»

Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα των μασκών ο Χαράλαμπος Γώγος ξεκαθάρισε:

«Ο κόσμος που κυκλοφορεί θα πρέπει να φοράει μάσκες όχι όταν περπατάει μόνος αλλά όταν έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα και κυρίως σε κλειστό χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Διαβάστε επίσης