Πάγκρεας: Τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

 

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που βρίσκεται κεντρικά στο πάνω μέρος της κοιλιάς και πίσω από το στομάχι και τα έντερα.

Συνδέεται με το δωδεκαδάκτυλο μέσω ενός πόρου (σωλήνα) που λέγεται παγκρεατικός πόρος. Μέσω αυτού του πόρου, τα ένζυμα που παράγονται στο πάγκρεας, εκκρίνονται στο έντερο.

Το πάγκρεας έχει δύο βασικές λειτουργίες: παράγει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των τροφών (90% της λειτουργίας του) και ορμόνες που βοηθούν στον μεταβολισμό.

Αν και όχι πολύ συχνός, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πολύ επικίνδυνος και θανατηφόρος, καθώς δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που να τον εντοπίζουν στα αρχικά του στάδια.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην πιθανότητα κακοήθειας. Είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας να υποψιαστεί έγκαιρα ο γιατρός την ύπαρξη της νόσου.

Δείτε  τα συμπτώματα της νόσου, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης από τον καρκίνο του παγκρέατος:

Δέρμα και μάτια που «κιτρινίζουν» (ίκτερος): Η παρουσία του ίκτερου οφείλεται στην συσσώρευση χολερυθρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Ο χοληδόχος πόρος περνά μέσα από το πάγκρεας, οπότε όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται κοντά στην κεφαλή του οργάνου, ο όγκος μπορεί να πιέσει τον πόρο, κάνοντας τη χολή να επιστρέψει στο αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα.

Απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους: Ορισμένες μορφές καρκίνου ενδέχεται να εκκρίνουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν το σώμα να «διασπά» τον εαυτό του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους εξαιτίας της διάσπασης του λιπώδους ιστού και των σκελετικών μυών. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν τρέφεστε ικανοποιητικά, δεν θα μπορείτε να σταματήσετε αυτήν την απότομη απώλεια κιλών. Στην κατάσταση αυτή παίζει ρόλο και το γεγονός πως το σώμα δεν απορροφά φυσιολογικά τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες κι έτσι, ακόμη κι αν τρώτε επαρκείς ποσότητες φαγητού, δεν θα παίρνετε τις θερμίδες που χρειάζεστε.

Λιπαρά κόπρανα: Μία από τις λειτουργίες του παγκρέατος είναι και η πέψη των λιπών. Αν η χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα δεν φτάνουν στο έντερο εξαιτίας ενός εμποδίου –ενός όγκου ίσως– τα άπεπτα λιπαρά θα αυξήσουν το ποσοστό λίπους στα κόπρανα, επηρεάζοντας την όψη τους.

Αναίτια εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη: Σύμφωνα με την Αμερικανική Παγκρεατολογική Εταιρεία, αποδείχθηκε πως ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί να έχει σχέση και με την προηγούμενη, αναίτια εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη. Έχει παρατηρηθεί ότι δύο στους τρεις ασθενείς (περίπου το 70%) που εμφανίζουν καρκίνο του παγκρέατος είχαν εμφανίσει πρώτα σακχαρώδη διαβήτη μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Ο σακχαρώδης διαβήτης στις περιπτώσεις αυτές, τη στιγμή της διάγνωσής του, δεν μπορούσε να συσχετισθεί με κάποια άλλη πιθανή αιτία, π.χ. αύξηση του βάρους ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη».

 

 

Διαβάστε επίσης