Προβλήματα με την ανάκληση των επιταγών στις τράπεζες

Mε προβλήματα κινείται στις τράπεζες το σύστημα ανάκλησης των επιταγών καθώς οι προθεσμίες είναι ναι μεν ασφυκτικές από την άλλη ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει τα πιστωτικά ιδρύματα για τους τελευταίους ΚΑΔ.

Έτσι πολλές είναι  επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ανάκλησης καθώς τα συστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν το επιτρέπουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επιχειρήσεις των οποίων οι επιταγές έχουν ήδη λήξει να μην μπορούν να μπουν μέσα στο σύστημα προκειμένου μα ανακληθούν και να  προστατευτούν οι εκδότες, με ενδεχόμενο αν η αποστολή των ΚΑΔ δεν γίνει εγκαίρως ή δεν υπάρξει παράταση, οι επιταγές αυτές να τύχουν αναγγελίας και  σφράγισης. Αυτό τουλάχιστον λένε οι τράπεζες στους πελάτες τους όταν υποβάλουν σχετικό ερώτημα. Αναζητείται λοιπόν φόρμουλα παράτασης έως ότου τα συστήματα των τραπεζών ενημερωθούν σχετικώς και δοθεί ο χρόνος των 48 ωρών και στους υπόλοιπους επιχειρηματίες να ζητήσουν ανάκληση.

Σύμφωνα με τα όσα λένε κάποια καταστήματα στους πελάτες τους μέχρι αργά το βράδυ σήμερα αναμένουν ενημέρωση για τους τελευταίους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ. Προς το παρόν αν και εφόσον εμφανιστεί αξιόγραφο προκειμένου να πληρωθεί , το κατάστημα (για σήμερα και αύριο) έρχεται κατ' αρχήν σε επικοινωνία με τον πελάτη και δεν προχωράει σε αναγγελία της επιταγής.

Ομως πρόβλημα δείχνει να υπάρχει και με τις συναλλαγματικές.  Η ΠΝΠ, αναφέρεται σε αξιόγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται και συναλλαγματικές, αποδέκτες των οποίων είναι χιλιάδες συναλλασσόμενοι στην αγορά. Εν τούτοις οι πλατφόρμες  κάποιων  τραπεζών δεν περιλαμβάνουν συναλλαγματικές.