Μέτρα για τον κορονοϊό το Πάσχα: Στο στόχαστρο οι "παράνομοι εξοδούχοι" - Πάμε για αυστηρότερο πλαίσιο μετακινήσεων

 

 

Με διττό στόχο προετοιμάζει εντατικά το νέο πακέτο προληπτικών μέτρων τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε το κοκτέιλ κανόνων περιορισμού των μετακινήσεων που θα προκύψει αφενός να αποθαρρύνει τους εναπομείναντες «ασυνεπείς» ως προς τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και αφετέρου να αποτρέψει και μέρος της «συνεπούς» πλειοψηφίας που ενδέχεται να παρασυρθεί από τις πασχαλινές…σειρήνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η βεντάλια των κυοφορούμενων μέτρων εκτείνεται από το οδόστρωμα μέχρι τον κυβερνοχώρο, καθώς -μεταξύ άλλων- εξετάζονται:

· Εντατικοί έλεγχοι στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

· Αυστηρή εποπτεία των διερχόμενων οχημάτων από τα διόδια

· Ταυτοποιήσεις σε όλες τις πύλες εξόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι)

· Προσωρινή διακοπή μετακίνησης μεταξύ των νησιών (με εξαίρεση λόγους υγείας και εργασίας)

· Αυστηρότερο πλαίσιο για τις ιδιωτικές συναθροίσεις, αλλά και δημόσιους ανοιχτούς χώρους.

· Και περιορισμό του αριθμού των ημερήσιων «εξόδων» (2-3 για τα φυσικά πρόσωπα)
, αλλά και του χρόνου παραμονής εκτός σπιτιού μέσα από το σύστημα αποστολής sms στο 13033, το οποίο αποτελεί το πιο δυναμικό εργαλείο διασταύρωσης στοιχείων και συμπεριφορών αυτήν την ώρα, όπως, άλλωστε, επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τον εντοπισμό των περιπτώσεων καταχρηστικής χρήσης της δυνατότητας μετακίνησης εκτός σπιτιού.

Οι χειρουργικοί χειρισμοί που επιδιώκει η κυβέρνηση συνδέονται και με την πρόθεσή της να αμβλύνει την πιθανότητα να νέα μέτρα να επιφέρουν περαιτέρω επιβάρυνση -κυρίως ψυχολογική- στη συντριπτική πλειοψηφία που έχει ήδη συμμορφωθεί με τους κανόνες, προσφέροντας και νέες διεξόδους μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ένα από τα ψηφιακά εργαλεία που προωθούνται το τελευταίο διάστημα από τα συναρμόδια υπουργεία είναι η διαδικτυακή μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ώστε να αποσοβηθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από τους ναούς. Ήδη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη διεξαγωγή των τελετών «κεκλεισμένων των θυρών», ενώ μια ακόμη εκδοχή αποτελούν οι «κλειστές» λειτουργίες, λίγες και ανά Ιερά Μητρόπολη της χώρας. Συμβάλλοντας, ωστόσο, στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών, στην Αθήνα θα φτάσει -με ειδικές διατυπώσεις λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων στο Ισραήλ- όπως κάθε χρόνο το Άγιο Φως το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα πραγματοποιηθούν και οι πασχαλινές αγορές και από όσα μόνο καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Τα ίδια θα ανοίξουν εκτός του ωραρίου λειτουργίας του κορωνοϊού την Κυριακή των Βαΐων, διαθέτοντας ήδη κάποια από τα πασχαλινά είδη. Λαμπάδες, δώρα και στολίδια θα διατεθούν μέσω των σούπερ μάρκετ (αφού έχουν απαγορευθεί ως βιομηχανικά είδη από τις λαϊκές αγορές), ενώ πολλοί καταναλωτές προσανατολίζονται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά εορταστικών προϊόντων μέσω διαδικτύου, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την ατμόσφαιρα των γιορτών με τη βοήθεια των κούριερ.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ